Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Obezita představuje riziko pro zdraví – jak efektivně zhubnout?

Rady pro zdraví / 30. 6. 2023

Někdy přichází pomalu a postupně. Jindy rychleji, než si dokážeš představit. Obezita je civilizační onemocnění. Přináší s sebou různá omezení a negativně ovlivňuje celkovou kvalitu tvého života. Věděl/a si, že obézní lidé žijí kratší dobu? Prozradíme ti, jaká jsou zdravotní rizika obezity i jak zhubnout, aby ses ve svém těle cítil/a lépe.

Obezita představuje riziko pro zdraví – jak efektivně zhubnout?

Trpíš-li obezitou, nachází se ve tvém těle nadměrné množství tělesného tuku. Obezita má přímý dopad na tvůj život. Možná už teď pociťuješ příliš často únavu, bolí tě klouby nebo se rychle zadýcháš. Při pohledu do zrcadla tě přepadne úzkost či hněv. Obezita dokáže zamávat nejen fyzickým, ale také duševním zdravím. Dobrá zpráva však je, že nad ní můžeš zvítězit.

Zamyšlená mladá žena v růžové podprsence a černých legínách drží v rukou vypnutou osobní váhu

Nejrychlejší způsob, který ti prozradí, jestli máš nadváhu nebo už obezitu, představuje výpočet BMI. BMI, tedy index tělesné hmotnosti, vyhodnotí na základě vstupních údajů (věk, hmotnost, výška), jak na tom jsi. Aktuální BMI index ti rychle a jednoduše přepočte naše BMI kalkulačka. (Výpočet je informativní, při vyšších hodnotách BMI doporučujeme navštívit lékaře a konzultovat zdravotní stav.)

Obezita často začíná již v dětství

Sníst všechno do poslední drobky. Jídlem se přece nesmí plýtvat! Pamatuješ si nekonečné minuty sezení u stolu, dokud talíř nebyl prázdný? Pravdou je, že obezita vzniká nejčastěji kombinací více faktorů. Významným z nich jsou nesprávné stravovací návyky, které si mnohdy vybudujeme už v dětství.

Dívka sedí znuděně v kuchyni za stolem nad talířem plným špaget

Nevhodná strava, velké porce, sedavé zaměstnání s minimem pohybu i nadměrný stres přispívají k rychlému rozvinutí obezitu. Její vznik však ovlivňují také genetické predispozice, stárnutí, hormonální změny či psychologické faktory.

Zdravotní rizika související s obezitou

Pokud je tvůj BMI index vyšší než 30, zvyšuje se riziko některých zdravotních komplikací. Samozřejmě to hned neznamená, že se právě u tebe vyskytnou, ale neměl/a bys je podceňovat. Toto jsou nejčastější zdravotní následky obezity:

  • Onemocnění kloubů a pohybového aparátu
  • Cukrovka
  • Onemocnění srdce a zvýšený krevní tlak
  • Potíže s dýcháním
  • Poruchy jater a žlučníku
  • Mrtvice
  • Poruchy spánku
  • Deprese (psychické potíže)
  • Problémy s otěhotněním a komplikace v těhotenství

Obezita - jak efektivně zhubnout

Pokud máš nadváhu nebo obezitu, měl/a bys začít postupně snižovat svou hmotnost. Pozor, příliš rychlé hubnutí ovšem představuje zátěž pro tvé tělo. S rychlostí hubnutí navíc stoupá také pravděpodobnost jojo efektu. Správně zvolená redukční dieta zaměřená na příjem zdravé stravy spolu s pravidelným pohybem a kvalitním spánkem představují ověřený způsob, jak efektivně zhubnout.

Kvalitní strava, spánek a cvičení podpoří úspěšné hubnutí snížení zdravotních rizik obezity

Beze změny jídelníčku nezhubneš

Víš, kolik kalorií denně přijmeš v jídle a nápojích? Jaký by měl být tvůj optimální denní příjem, aby bylo hubnutí opravdu efektivní? Hladovění a spalovače tuků slibují rychlý úbytek váhy, ale ve skutečnosti zhubne více než ty tvoje peněženka. Zaměř se raději na chutná zdravá jídla a vyvážený kalorický příjem. Kolik kalorií bys měl denně přijmout, aby byl tvůj kalorický deficit optimální, vypočítá za pár vteřin kalorická kalkulačka. Příjem kalorií snížíš, pokud vyhodíš prázdné kalorie. To jsou ty ve slazených nápojích či džusech nebo čokoládě. Pokud potřebuješ doplnit energii, dej si raději ovoce.

zdravá zeleninová jídla, těstoviny a drůbeží maso v krabičkách s příborem

Každý pohyb se počítá

Kromě stravy bys měl/a zařadit do denního plánu pohyb. Nezapomeň, i tady platí, že méně je někdy více. Nepřepínej se, postupnými kroky zvyšuj zátěž. Doporučujeme ti kontaktovat kondičního trenéra, který nastaví tréninkový plán na míru. My ti doručíme skvělé zdravé jídlo, aby ses mohl/a soustředit na to podstatné – změnu životního stylu.

Mladá žena s nadváhou cvičí dřepy v domácím prostředí

Jak předejít vzniku obezity?

Udržuj zdravý životní styl. Stravuj pestře a výživně bez přejídání a dbej na dostatečný příjem tekutin, zejména čisté vody. Zařaď do denní rutiny pohyb. Pokud máš možnost, vyměň auto za kolo nebo projížďku. Nezapomeň na kvalitní spánek, který pomáhá tělu regenerovat a načerpat energii.

Dvojice obědvá zdravé a nutričně vyvážené jídlo v krabičce od EASYDIET

Pokud máš pocit hladu, nepotřebuješ jíst dvojité porce. Potřebuješ mít na talíři správně vyskládané jídlo s dostatkem bílkovin, vlákniny, zdravých tuků a sacharidů. Zdá se ti to složité? Nezoufej, máme pro tebe jednoduché a rychlé řešení. Redukční dieta sestavená odborníky na výživu je přesně to, co potřebuješ! Objednej si skvělé jídlo, které ti pomůže v boji s obezitou. Nečekej, správný čas na změnu je právě teď.

Zdroj informácí:

https://www.healthline.com/health/obesity/managing-obesity-health-risks#lower-yourrisk

https://lekar.sk/clanok/obezita

Zdroj obrázků: EASYDIET, freepik

HUBNUTÍ MŮŽE BÝT I JEDNODUCHÉ

5 jídel denně. Žádné nakupování, vaření ani zdlouhavé mytí! Stačí otevřít, sníst a počkat, až se dostaví výsledek.

facebook-icon