Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

ŽLUČNÍKOVÁ DIETA – JAK UPRAVIT JÍDELNÍČEK A VAŘIT ZDRAVĚ?

Tipy diet / 19. 6. 2023

Máš po jídle často nepříjemný pocit plnosti? Trápí tě pálení žáhy? Nadměrná plynatost? Jednou z příčin bolesti břicha může být podráždění žlučníku. Zmírnit příznaky podráždění nebo jiných onemocnění žlučníku ti pomůže úprava jídelníčku. Přestože působí žlučníková dieta na první pohled jako strašák, nemusíš se jí bát. I při žlučníkové dietě lze stravovat nejen zdravě, ale i chutně.

ŽLUČNÍKOVÁ DIETA – JAK UPRAVIT JÍDELNÍČEK A VAŘIT ZDRAVĚ?

Těžká smažená jídla, grilované klobásky či plný talíř tradičních pochoutek na nedělní oběd. Nezdravá strava dokáže pořádně zatížit trávení. V tom lepším případě vyvolá jen pocit plnosti a únavu, v tom horším přinese podráždění trávicí soustavy, jejíž součástí je také žlučník. Jedním z nepříjemných důsledků časté konzumace příliš velkých porcí mastnějších jídel může být tvorba žlučníkových kamenů. Některé žlučníkové kameny jsou „nemé“ a tudíž o nich nevíš, některé jsou opravdu bolestivé.

Muž v černobílém proužkovém tričku s bolestí břicha drží v ruce misku s chipsy

S nadváhou a obezitou stoupá riziko vzniku žlučníkových onemocnění. Zjisti pomocí BMI kalkulačky, jaký je tvůj BMI index (index tělesné hmotnosti). Výpočet BMI ti ukáže, kde se právě nacházíš, také doporučí stravovací program na redukci hmotnosti. Úprava stravy představuje způsob, jak snížit riziko nemocí trávicího traktu. (Tématu jak efektivně zhubnout se podrobně věnujeme v článku Jak zhubnout rychle a zdravě.)

3 ZÁKLADNÍ PILÍŘE ŽLUČNÍKOVÉ DIETY

Jako podpora léčby i prevence při onemocnění žlučníku a slinivky břišní je doporučená změna stravovacích návyků. Poznáš ji pod názvem žlučníková dieta. Přestože se toho zdá na první pohled nemožné dosáhnout, jejím základem je pestrá, lehce stravitelná a vyvážená strava. Právě nutriční pestrost představuje důležitý pilíř žlučníkové diety. Druhým velmi důležitým pilířem je omezení (v některých případech až vynechání) „tučných“ potravin na talíři. Třetí, který vnímáme jako podstatný při každé snaze o ozdravení jídelníčku a hubnutí, je pít dostatek tekutin, zvláště čisté vody, a jíst pravidelně během dne vícekrát menší porce.

Porovnání zdravé zeleniny a ovoce s nezdravými potravinami jako čokoláda, cookies a donuty

Vyměnit kalorická jídla za chutnou zdravou alternativu představuje skvělý krok vpřed na cestě za změnou životního stylu. Pestrá a nutričně vyvážená strava pomáhá odlehčit trávení i redukovat hmotnost. Pokud však pociťuješ pravidelně problémy s trávením, určitě navštiv lékaře. Při zdravotních indikacích nenahrazuje změna stravovacích návyků odbornou pomoc a vyšetření. Navíc, stejně jako jiné diety zaměřené na konkrétní zdravotní problém ve tvém těle, i žlučníková dieta má svá specifika.

ŽLUČNÍKOVÁ DIETA – JAKÉ POTRAVINY ZAŘADIT DO ZDRAVÉHO JÍDELNÍČKU

Žluč pomáhá tvému tělu trávit a vstřebávat tuky, podporuje vylučování některých nežádoucích látek z těla a dokáže podpořit i neutralizaci kyselé tráveniny. Pokud tě trápí problémy se žlučníkem, potřebuješ vyřadit z jídelníčku tučná a mastná jídla. Neměl/a bys používat k dochucování ani příliš ostré koření. Toto jsou obecná doporučení, čemu se vyhnout a co jíst. Při lékařsky nařízené žlučníkové dietě ti optimální stravovací program nastaví v odborné ambulanci.

POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI ONEMOCNĚNÍ ŽLUČNÍKU

  • Tučné maso (slanina, klobása, některé typy vepřového či hovězího masa nebo ryb...)
  • Tuky (rostlinné oleje, másla)
  • Majonézy
  • Vaječný žloutek
  • Čerstvé pečivo
  • Plnotučné mléčné výrobky
  • Zelenina, která nafukuje (cibule, česnek, zelí)
  • Ořechy a semínka
  • Káva a kakao

POTRAVINY DOPORUČENÉ PŘI ONEMOCNĚNÍCH ŽLUČNÍKU:

  • Méně tučné ryby a maso (drůbež, losos, pstruh...)
  • Olivový olej v malém množství
  • Celozrnná rýže a těstoviny
  • Celozrnné pečivo
  • Nízkotučné jogurty a mléčné produkty
  • Brambory
  • Některé druhy zeleniny a klíčků
  • Ovoce

ŽLUČNÍKOVÁ DIETA – ZPŮSOB PŘÍPRAVY POTRAVIN

Při onemocněních žlučníku doporučujeme přejít na zdravější alternativy přípravy jídel. Grilování či smažení můžeš nahradit pečením v horkovzdušné troubě nebo dušením na mírném ohni. Namísto tradiční jíšky přidej na zahuštění omáček brambor či jinou rozmixovanou zeleninu. Pokud si rád/a vychutnáš sladké, při pečení nahraď máslo jablečným pyré. Skvělou náhradu vajíčka představuje lněné semínko smíchané s vodou.

Marinované tofu se zeleninou servírované v talíři - krabičková dieta EASYDIET

Vegetariánská kuchyně nabízí mnoho receptů, které jsou vhodné i při žlučníkové dietě. Jelikož víme, kolik času zabere vytvořit jídelníček, koupit suroviny a uvařit jídlo, připravujeme pro naše klienty chutné vegetariánské menu z čerstvých surovin až na 7 dní v týdnu.

I PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ MŮŽEŠ MÍT NA TALÍŘI PESTROU STRAVU

Trápí-li tě žlučník, tvé tělo ocení zdravá jídla s vysokým obsahem vlákniny. Vláknina významně podporuje trávení. Při sestavování jídelníčku se soustřeď na vyvážený poměr živin - bílkovin, vlákniny, zdravých tuků i sacharidů. Jídlo konzumuj pravidelně 5x během dne.

Zdravá snídaňová kaše s kousky banánu, jablka a borůvkami v bílém šálku s ouškem

K snídani si můžeš dopřát omeletu z vaječných bílků, kaši z celozrnných obilovin nebo nízkotučný jogurt s ovocem. Ovoce je skvělé díky obsahu sacharidů i na svačinu, protože ti dodá energii. K obědu si vyber zeleninovou polévku. Jako druhé si dopřej dušené drůbeží maso se zeleninou či celozrnnou rýží, pohankový salát s tofu nebo chutné veganské jídlo.

Více inspirace na zdravou snídani, obědy i večeře najdeš v našem jídelníčku. Neváhej, objednej si nutričně vyváženou a chutnou krabičkovou dietu ještě dnes.

Zdroj obrázků v textu: EASYDIET, freepik.com

POTŘEBUJETE PORADIT?

703 615 614
facebook-icon