Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Sestavujeme jídelníček na hubnutí #1 - chřest

Potraviny / 23. 7. 2019

Mnoho lidí má při snaze sestavit zdravý jídelníček na hubnutí pocit, že nemají dostatek možností, resp. že celá jejich strava musí sestávat ze 2-3 zdrojů bílkovin, nějakých těch zdravých obilovin, malé porce ovoce, no a "samozřejmě" zejména samých nudných salátů.

Sestavujeme jídelníček na hubnutí #1 - chřest

V této sérii článků se ti pokusíme ukázat, že pestrost zdravému jídelníčku nemusí rozhodně chybět a že i zapomenuté či méně známé potraviny jej mohou krásně obohatit.

Ať už jde o jídelníček pro každý den či na hubnutí, zdravých možností je opravdu obrovské množství. Pokud je tvým cílem právě hubnutí, je vhodné vybírat do jídelníčku zejména takové potraviny, které poskytnou maximum živin, navodí pocit sytosti a zároveň neobsahují příliš mnoho kalorií. Jedním z takových ideálních členů tvého jídelníčku na hubnutí by proto měl být například chřest.

Chřest neobsahuje téměř žádné sacharidy či tuk a je výborným zdrojem vlákniny. Okamžitě tak splňuje 2 podmínky pro začlenění do tvého jídelníčku na hubnutí – dokáže zasytit (díky vláknině) a neobsahuje příliš mnoho kalorií (pouze 20 kcal na 100 g).

Kromě toho však chřest splňuje i požadavek na nutriční obsah - najdeš v ní množství vitamínů – A, B1, B2, C, E, z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, fosfor, železo, hořčík, síra, vápník, měď a selen. Má také mimořádně vysoký obsah kyseliny listové, což ocení zejména ženy v těhotenství.

Chřest je tak nejen praktickým pomocníkem při hubnutí, ale také úžasně zdravou zeleninou, kterou by měl obsahovat každý zdravý jídelníček. Mezi její zdraví-prospěšné účinky patří například:

Jak jej správně skladovat?

  • posiluje imunitní systém
  • upravuje vysoký krevní tlak
  • podporuje metabolismus
  • pomáhá při stresu a poruchách spánku
  • zlepšuje zrak a paměť
  • má protizánětlivé účinky
  • udržuje zdravé cévy a silné srdce
  • pomáhá při infekcích močových cest
  • podporuje růst vlasů a nehtů

Pokud chceš, aby ti chřest vydržel i několik dní, aniž by ztratil své pozitivní vlastnosti, skladuj ho v chladničce zabalený ve vlhké utěrce.

Jak rozeznat čerstvý chřest?

Čerstvý chřest poznáš tak, že ho zkusíš ohnout - pokud je příliš ohebný a neláme se, hledej jinde. Dobrým indikátorem jsou také špičky výhonků, které by měly být uzavřeny a ne rozvinuty.

Zdravý, rozmanitý a zejména chutný jídelníček na hubnutí najdeš také v každém z našich redukčních programů. Postarají se o tvou váhu a získáš díky nim spoustu času, které bys jinak strávil/a vymýšlením, přípravou a vařením každého pokrmu.

facebook-icon