Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Hubnutí pomocí dělené stravy - funguje, nebo ne?

Rady pro zdraví / 17. 3. 2023

Dělená strava jako zaručený způsob hubnutí - ano či ne? Každý se chce ve svém těle cítit dobře. Mít zdravé srdce, dobrou imunitu, dostatek energie. Tělesná hmotnost je s tím přímo úměrná - nadváha negativně ovlivňuje vaše zdraví a život.

Hubnutí pomocí dělené stravy - funguje, nebo ne?

Pokud chcete zhubnout, existuje spousta "zaručených" tipů a rad, jak byste se měli stravovat. Jednou z často doporučovaných diet je dělená strava. Věděli jste, že tento způsob stravování se poprvé objevil ve starověké Indii? Na počátku 20. století jej oživil americký lékař William Howard Hay. Prozradíme vám, jaké jsou zásady dělené stravy, a zjistíme, zda skutečně funguje.

ZÁKLADNÍ PRINCIP DĚLENÉ STRAVY - SPRÁVNÁ KOMBINACE POTRAVIN

Rádi si k obědu pochutnáváte na čerstvě grilovaném mase a hranolkách? Nebo je vaší oblíbenou přílohou rýže? Pokud se chcete stravovat podle zásad dělené stravy, budete muset tuto kombinaci vynechat. Nepochutnáte si ani na perkelt s těstovinami nebo na segedinském guláši s domácími knedlíky.

Oddělení bílkovin od sacharidů na talíři je základní zásadou dělené stravy. Kromě toho byste neměli v jednom jídle kombinovat zeleninu s ovocem nebo různými zdroji bílkovin.

Ako kombinovať zeleninu podľa delenej stravy

DĚLENÁ STRAVA: ROZDĚLENÍ POTRAVIN

Bílkoviny, sacharidy, neutrální potraviny - to je asi nejjednodušší verze dělení potravin. Můžete se setkat také s dělením podle hodnoty pH.

Rozšířená verze dělené stravy rozděluje potraviny do 5 základních skupin:

  • živočišné potraviny - maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, ...
  • rostlinné potraviny - chléb, luštěniny, rýže, těstoviny, houby, sója, ...
  • zelenina - kořenová zelenina, saláty
  • ovoce - čerstvé a sušené
  • neutrální potraviny - ořechy, droždí, bylinky, mák, zakysané mléčné výrobky, ...

PROČ JÍST BÍLKOVINY A SACHARIDY ODDĚLENĚ?

Moderní dělená strava, nazývaná také Hayova dieta, vychází z předpokladu, že různé druhy potravin se tráví různě dlouho a ke správnému rozkladu potřebují různé enzymy. Nerovnoměrné trávení z tohoto pohledu zbytečně zatěžuje trávicí systém, což by mělo vést k nevolnosti a přibývání na váze. Toto tvrzení bylo nyní vyvráceno - zdravý lidský organismus dokáže strávit různé kombinace potravin. Skutečným problémem, který ovlivňuje trávení, jsou nepřiměřeně velké porce nebo nezdravá tučná jídla.

JAK SPRÁVNĚ (NE)KOMBINOVAT POTRAVINY PODLE DĚLENÉ STRAVY

  • Zeleninu, ovoce, rostlinné a živočišné potraviny jezte odděleně.
  • Nekombinujte sacharidy a bílkoviny v jedné porci
  • Nekombinujte různé zdroje bílkovin (rostlinné a živočišné)
  • Neutrální potraviny můžete kombinovat se všemi skupinami potravin

Někteří zastánci senné diety doporučují jíst pouze jeden druh potravin po celý den. Ta preferuje změnu při každém jídle, ale minimální rozestup mezi bílkovinami a sacharidy by měl být alespoň 4 hodiny.

Pokud chcete jíst jeden typ potravin po celý den, naplánujte si jídelníček předem. Například v pondělí mějte zeleninový den, v úterý mléčné výrobky, ve středu ovoce, ve čtvrtek maso.... Faktem je, že dělená strava umožňuje poměrně omezené kombinace potravin.

Přínos: Tento typ diety se zaměřuje na zvýšený příjem čerstvé zeleniny, ovoce a tepelně neupravených potravin. Zvyšuje pozornost věnovanou jídlu a jeho přípravě, což může podpořit celkové zlepšení stravovacích návyků.

Riziko: Nižší rozmanitost stravy představuje z dlouhodobého hlediska riziko. Dělená strava také nezohledňuje příjem kalorií, pouze kombinace potravin. Je také náročné zvyknout si na novou stravu a správně naplánovat vyvážený pestrý jídelníček.

Zdravá jídla na celý týden bez starostí s krabičkovou dietou EASYDIET

Už žádné zdlouhavé nákupy a plánování jídelníčku - zbavte se starostí. Optimální nutriční a kalorické hodnoty, čerstvé suroviny, skvělá chuť. V našich krabičkách najdete vyváženou stravu na celý den.

PRAKTICKÉ TIPY PRO ZDRAVOU DĚLENOU STRAVU

VARIANTA 1 - KOMBINACE SKUPIN POTRAVIN V PRŮBĚHU CELÉHO DNE

K snídani si dopřejte sacharidy v podobě celozrnného chleba s džemem. Pokud máte chuť na bílkoviny, dejte si omeletu se šunkou. K obědu je lepší zvolit bílkovinné jídlo, protože je sytější. Zvolte kuřecí maso nebo rybu se salátem. Večer si dopřejte zeleninové rizoto nebo tvaroh se zeleninou. Ke svačině a zákusku si můžete dát ovoce, ořechy nebo smoothie. Nezapomínejte si jídla rozdělit mezi sebou nebo se držet stejné skupiny potravin.

VARIANTA 2 - JEDNOTLIVÁ JÍDLA BĚHEM DNE

Je možné kombinovat zeleninu se zeleninou? Vyzkoušejte dušenou hlívu ústřičnou, zapečené brambory s pórkem a rajčaty nebo salát z quinoy. Výborné jsou také různé zeleninové placky. Červená řepa a brambory nebo cuketa a mrkev dodají palačinkám zajímavou chuť. V bílkovinný den si dopřejte tvaroh, omeletu se šunkou a sýrem nebo maso se zeleninou.

Výhoda: Dělená strava bude vaším osobním strážcem před pojídáním sladkostí :). Rychlé cukry v podobě čokoládových tyčinek nebo slazených nápojů jsou prázdné kalorie, po kterých se snadno tloustne.

Riziko: V případě, že se budete cpát sladkým jídlem, budete muset počítat s tím, že se budete cpát sladkým: Nepravidelný příjem sacharidů ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Kolísající hladina cukru může způsobit únavu a výkyvy nálad. Není vhodné pro osoby s cukrovkou.

Pokud se rozhodnete pro dělenou stravu, budete muset na chvíli zapomenout na čerstvý chléb s plátkem šunky a sezónní zeleninou. Zkuste místo toho přerušovaný půst - jídlo v určitém časovém rozmezí. Výsledky budou stejné, strava pestrá a nutričně vyvážená. Přerušovaný půst je ideálním programem pro hubnutí, zejména pokud nejíte pravidelně během dne nebo si rádi dopřáváte větší porce svých oblíbených jídel. Jezte zdravě a bez starostí s jídly v krabičkách z nejlepších čerstvých surovin. Naši kuchaři pro vás připraví zdravá a chutná jídla na celý den :)

DĚLENÁ STRAVA - ÚČINNÉ HUBNUTÍ, NEBO MÝTUS?

Podívejme se na dělenou stravu z pohledu odborníků - v roce 2000 se studie hubnutí zúčastnilo 54 lidí s nadváhou. První skupina jedla dělenou stravu, druhá skupina jedla smíšenou stravu. Obě skupiny konzumovaly přibližně 1100 kalorií denně po dobu 6 týdnů. Studie zjistila, že všichni lidé zapojení do programu zhubli přibližně stejně. Lze tedy předpokládat, že hubnutí bylo úspěšné díky kalorickému deficitu, nikoliv díky konkrétní kombinaci potravin na talíři.

mladá žena sa usmieva v podrepe na váhe pri pohľade na svoju hmotnosť

Vyvážená strava je prvním krokem na cestě ke zdravému tělu. Princip dělené stravy vychází z předpokladu, že tělo potřebuje více času na strávení určitých druhů potravin. To je sice pravda, ale trávicí systém dokáže účinně regulovat prospěšné enzymy a bakterie a poradit si s různými kombinacemi potravin.

JAK ZHUBNOUT BEZ JOJO EFEKTU

Pravidelná strava, optimalizace kalorického příjmu, vynechání zbytečných kalorií. Základem každého dlouhodobě úspěšného hubnutí je úprava stravovacích návyků. Objednejte si ještě dnes zdravé jídlo sestavené odborníky na výživu. Přiměřené porce, kvalitní čerstvé suroviny, skvělá chuť - v krabici až k vašim dveřím.

Zdroje: https://www.healthifyme.com/blog/dissociated–diet/

Zdroj obrázků: EASYDIET, www.freepik.com

VYBERTE SI PROGRAM STRAVOVANIA

Klasik

Klasik

Překonejte sami sebe a buďte spokojenější ve vlastním těle. První krok na vaší cestě za zdravým životním stylem je nízkokalorická a nutričně hodnotná strava. Dokážeme vám, že hubnutí a lahodná kombinace jídel mohou jít ruku v ruce. Vašim úspěchem bude vaše přeměna.

od 400,00 Kč /den
Vegetarián

Vegetarián

Možná jste vegetariánem z přesvědčení, možná chcete zkusit rostlinnou stravu a její příznivé účinky na váš organizmus. Chcete-li zhubnout s pestrou a vyváženou rostlinnou stravou a mít jistotu, že vaše tělo získává během dne dostatek živin, program DIETA VEGETARIAN je ta správná volba.

od 410,00 Kč /den
Prerušovaný pôst

Prerušovaný pôst

Přerušovaný půst – kontinuální výsledky. Přesto může vypadat vaše cesta za ideální postavou či váhou. Princip přerušovaného půstu je jednoduchý – čím více si nejdříve odepřete, tím více vám zůstane na později. Pokud například oželíte snídani i svačinu a raději si dopřejete o to větší oběd, odpolední svačinu nebo večeři, je toto stravování stvořeno pro vás.

od 370,00 Kč /den
facebook-icon