Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Recept na segedínsky guláš z morčacieho mäsa

Recepty / 2. 9. 2020

Tradiční pochoutka uzpůsobená pro všechny, kteří hledají méně kalorickou verzi známé klasiky. Ochutnej segedinský guláš s krůtím masem podle našeho originálního receptu. Přestože se to možná na první pohled nezdá, díky kysané zelí je segedinský guláš opravdu zdravým pokrmem. Jako přílohu doporučujeme zvolit kváskovou či jinou zdravější alternativu ke klasickému knedlíku.

Recept na segedínsky guláš z morčacieho mäsa

SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ – I TRADIČNÍ JÍDLO Z KUCHYNĚ BABIČEK MŮŽE BÝT MÉNĚ KALORICKÉ

Vepřové maso, zakysané zelí, smetana. K tomu domácí kynutý knedlík připravený na páře a raději dvojitá porce, aby se babička ujistila, že ti opravdu chutná. Originální recept na segedinský guláš je stejně jednoduchý na přípravu jako ten náš, na talíři je však mnohem více kalorický. Zatímco krůtí maso obsahuje na 100 gramů přibližně 120 kalorií, vepřové plec jich má téměř 3x více. Jednoduchou výměnou masa tak dokážeš výrazně snížit kalorickou hodnotu tvého oběda.

PROČ VYMĚNIT V SEGEDÍNU VEPŘOVÉ MASO ZA KRŮTÍ

Maso představuje důležitou součást vyváženého jídelníčku. Je vyhledáváno zejména pro vysoký obsah bílkovin a nízkou hladinu sacharidů. Konzumací masa tvé tělo získá vzácné minerály jako železo, zinek, selen či fosfor, esenciální aminokyseliny i vitamíny B skupiny.

Z nutričního hlediska je vepřové maso považováno za „tučné maso“. Obsahuje větší množství nezdravých tuků, proto není doporučeno pro pravidelnou každodenní konzumaci. Zdravý jídelníček by měl obsahovat vícekrát v týdnu zejména „libové maso“ s nízkým obsahem tuků – ryby nebo drůbež.

segedínsky guláš podľa EASYDIET receptu

Kvalitní krůtí maso obsahuje v průměru méně než 2% tuku. Průměrná porce tohoto masa na talíři (150g) dodá tvému tělu 36 gramů bílkovin, 1,5 gramu tuku a méně než 1 gram sacharidů. Abys spálil průměrnou porci krůtího masa, potřebuješ projít přibližně 3600 kroků. Na stejnou porci vepřového plečku je to téměř 9000. O důvod víc, proč zkusit zdravější variantu segedinského guláše podle našeho receptu :). Chutná opravdu skvěle. Potvrzují to stovky našich spokojených zákazníků, kterým segedinský guláš připravujeme jako součást vyváženého jídelníčku v našem programu Diéta Klasik.

MŮŽE BÝT SEGEDINSKÝ GULÁŠ CHUTNÝ I BEZ SMETANY A JÍŠKY?

Jednoznačně ano. Než přidáš kyselé zelí do hrnce, promyj ji v sítku pod tekoucí studenou vodou. Promytí zelí zjemní její výrazně kyselou chuť. Takto připravený segedinský guláš bude chutný i bez přidání sladké smetany. Stačí ho dochutit během vaření pepřem, solí a bylinkami. Smetana a bílá mouka používaná k zahuštění představují zdroj zbytečných kalorií.

zdravý segedínsky guláš v krabičke od EASYDIET

JAK PŘIPRAVIT SEGEDINSKÝ GULÁŠ Z KRŮTÍHO MASA

NA 2 PORCE SEGEDINSKÉHO GULÁŠE BUDETE POTŘEBOVAT

• 300 g krůtích prsou
• 500 g kysaného zelí
• 2 bobkové listy
• 3 ks nového koření
• 2 PL mleté sladké sušené papriky
• 2 cibule nebo 1 větší
• 2 stroužky česneku
• 2 PL slunečnicového oleje
• Sůl a pepř
• 1/2 ČL oregana
• 1 chilli paprička, pokud máš rád/a pikantní

PŘÍPRAVA SEGEDINU S KRŮTÍM MASEM

Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno a v hrnci lehce opečeme na oleji do sklovita. Potom přidáme nakrájené maso a opečeme ho dozlatova, osolíme, přidáme koření a zelí. Dusíme asi 10 minut, promícháme, pokud je třeba podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Podáváme s kváskovou nebo bezlepkovou knedlíkem.

segedínsky guláš s morčacím mäsom EASYDIET

Náš tip: Podle tohoto receptu připravíš také chutnou veganskou verzi segedinu. Stačí vyměnit maso za sójové kostky, tempeh nebo seitan.

ZDRAVĚJŠÍ PŘÍLOHY K SEGEDINSKÉMU GULÁŠI

Pokud budeš mít chuť zdravější přílohu, která se podobá klasice, stav na kváskový knedlík připravený ze špaldové nebo celozrnné mouky. Někdo podává segedinský guláš i s bramborami či kváskovým chlebem. Dobře dochucený segedin je skvělý i bez přílohy.

Ako a s čím podávať segedínsky guláš

Kynutý knedlík připravený na páře je léty ověřená klasika. Jednou za čas si ji bez výčitek dopřej, stejně jako tradiční vepřový segedin. Přestože jednou ochutnáš ten podle našeho receptu, asi už jiný nebudeš chtít :)

Pokud nestíháš vařit, objednej si vyváženou stravu sestavenou odborníky na zdravou výživu. V našem programu DIETA KLASIK ti připravíme chutné jídlo na celý den – v krabičce na oběd dostaneš lahodný nízkokalorický segedin s krůtím masem i jiné kaloricky vyvážené jedlá dle aktuálního jídelníčku.

Zdroj informáci:

https://www.healthline.com/nutrition/turkey#benefits 

https://www.healthline.com/nutrition/foods/pork#nutrition

Zdroj obrázků:

EASYDIET, Canva

facebook-icon