Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Jednoduchý trik, jak zhubnout i bez diety

Rady pro zdraví / 10. 6. 2022

Základním principem, který je příznačný pro jakoukoli dietu, není samozřejmě nic jiného než „přijaté kalorie-spálené kalorie“. Bez kalorického deficitu prostě nelze hubnout. Všechny diety či styly stravování při tom využívají různých metod, jak dosáhnout, aby byl náš denní kalorický příjem nižší než výdej a umožnil tak redukovat tukové zásoby.

Jednoduchý trik, jak zhubnout i bez diety

Věděl/a jsi však, že existuje způsob, jak zhubnout bez nutnosti jakýchkoli změn ve stravě či dodatečné pohybové aktivity? Ano, i tento způsob stojí na principu, že musíme přijmout méně kalorií, než kolik dokážeme spálit.

Jeho výhodou však je, že ti dokáže pomoci zhubnout bez ohledu na to, zda jíš kuřecí prsa se salátem nebo palačinky s nutelou.

Vědomé pojídání nebo mindful eating

Jak jsme si vzpomněli už i v předchozím článku, základem (ne)zdravého stravování je nejen CO jíme, ale také KOLIK jíme. A právě tady dokáže být nesmírně praktickým pomocníkem vědomé jezení. V čem spočívá jeho kouzlo?

Vědomé jezení představuje konzumaci pokrmů či nápojů takovým způsobem, při kterém je celá naše pozornost soustředěna právě na dané jídlo. To znamená, že stravu nejen přijímáme, ale vnímáme ji i ostatními smysly a tudíž v dané chvíli je celé naše vědomí soustředěno jen na ni.

srdce s kriedovým nápisom "vedomé jedenie", okolo je zelenina

A právě tady začíná sled kroků, díky kterým nám mindful eating umožňuje hubnout i beze změn v samotné stravě.

  1. Stravě věnujeme více pozornosti = důkladněji ji žvýkáme

Přežvýkání je pro naše trávení nesmírně důležité, protože mechanicky rozkládá stravu na menší kousky a zároveň je smíchává se slinami, které obsahují látky zodpovědné zase za chemické rozkládání. Pokud tedy stravě a každému soustu věnujeme dostatek času, odráží se to na efektivnějším, méně náročném a tak i rychlejším trávení.

  1. Pomalejší jedení = méně jedení

Pokud jíme příliš rychle a stravu jen bezmyšlenkovitě hltáme, naše tělo častokrát nestihne ani zaregistrovat, že jsme začali jíst, přestože jsme už stihli sníst celou porci. Než si tělo uvědomí, že již přijalo dostatek energie, nutkání jíst dále nás dovede k další a další porci. Pomalé (vědomé) jedení tak dává našemu tělu čas a prostor, aby si uvědomilo, co se v něm právě děje a kdy je vhodný čas přestat. Když tedy praktikujeme mindful eating, dokážeme lépe rozlišovat mezi fyziologickým (skutečným) hladem a tím, který existuje jen v naší hlavě a tlačí nás do zbytečného přejídání.

  1. Méně jedení = méně kalorií

Jak asi už každý z nás ví, menší porce (případně jejich menší počet) téže stravy musí zákonitě vést ik menšímu kalorickému příjmu. Jelikož však každé jídlo konzumujeme pomaleji, tělo dokáže lépe odhadnout, kolik stravy opravdu potřebujeme. Díky tomu přijímáme takové množství energie, které je přiměřené našim skutečným potřebám a tudíž umožňuje nám hubnout bez zbytečného hladu.

Co z toho vyplývá? I při zachování ostatních stravovacích návyků lze hubnout jen díky mindful eating.

ALE! Jen pomalejší jedení nestačí…

Možná se ti zdá, že si budeme nyní protiřečit, ale jen samotné mindful eating nestačí k tomu, abychom se stravovali opravdu zdravě. Ano, vědomé jedení je důležitou součástí zdravého životního stylu a může být jedním z nástrojů jak zhubnout. Z dlouhodobého hlediska je však třeba, aby i samotný obsah stravy odpovídal zásadám zdravého stravování, o kterých jsme psali více v tomto článku:

Další benefity vědomého jídla

  • méně nadýmání (v důsledku snazšího trávení stravy)
  • více energie a méně útlumů (díky přiměřenějším porcím)
  • omezení záchvatového přejídání se

Záchvatové přejídání se projevuje nekontrolovatelnou potřebou konzumace čehokoli, co máme po ruce. Vyskytuje se často u lidí, kteří se snaží držet extrémní diety, případně mají nesprávný postoj k jídlu. používají jej jako řešení stresových situací či různých jiných negativních emocí.

Hlubší prožívání konzumace každého pokrmu a jeho pomalé vychutnávání umožňují získat lepší kontrolu nad svými pudy a vytvořit si tak mnohem zdravější vztah k jídlu, což je v konečném důsledku primárním cílem vědomého jídla.

Jak k vědomému jedení?

  1. žádná televize, mobil a dokonce ani kniha - středem pozornosti je v dané chvíli jen tvůj talíř
  2. čas jídla není prostorem pro jiné radosti (kromě jídla), ani starosti - neřeš tedy práci či jiné problémy
  3. jídlo konzumuj na místě, které je k tomu určeno (jídelna, kuchyně), vsedě a ne ve stoje či při chůzi
  4. vychutnávej - dopřej svému tělu kvalitní zdravou stravu a chuťovým pohárkem prostor objevit všechny chutě (ideální je každé sousto požvýkat min. 20x)
  5. vnímej své skutečné potřeby - jez jen do té doby, dokud nezaženeš hlad (nemusíš sníst vždy celou porci - raději si část odlož na později)

žena s nadváhou je bagetu počas chôdze

Mindful eating se možná zdá jako cosi naprosto obyčejné, přímo až primitivní, právě v tom však spočívá jeho genialita. I taková jednoduchá změna tě může dovést k dalším, mnohem větším pokrokům, a to nejen ve stravovacím režimu, ale postupně i v celkovém životním stylu.

Co tedy musíš udělat? Jen si dopřej čas. Dopřej si čas a ber každé jídlo jako odměnu či dokonce investici – její návratnost je nejen okamžitá, ale i dlouhodobá.

facebook-icon