Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Zdravá strava - jak to má opravdu vypadat?

Rady pro zdraví / 6. 5. 2022

Víte, jaký je rozdíl mezi jedem a lékem? Často jen aplikované množství. O tom, zda daná látka způsobí škodu, tedy rozhoduje (často) jen to, kolik jí přijmeme. Stejně je to i se zdravými a nezdravými potravinami. Zdravé stravování totiž neznamená, že konzumujeme jen „zdravé“ potraviny, v množství jaké si smyslíme.

Zdravá strava - jak to má opravdu vypadat?

Už samotné dělení potravin na zdravé a nezdravé je poněkud nesprávné.

Vezměme si například takový cukr – obyčejný, bílý cukr. V nepřiměřeném množství způsobuje vznik cukrovky, nadměrné ukládání viscerálního tuku, únavu a tak dále.

V malém množství, například jako součást malé porce nedělního dezertu, se s ním tělo dokáže bez větších problémů (pokud nejde o člověka, který již trpí cukrovkou) vypořádat, přijatou energii vhodně využít a jakékoli negativní účinky tak v podstatě vynulovat. Naopak, je dost možné, že takový dezert nám přinese spoustu radosti, požitku a celkově pozitivní energie, která je pro naše (i FYZICKÉ!) zdraví velice důležitá.

kokosové guličky na podnose

I dezert může být zdravý - naše avokádovo-čokoládové truffles ocení nejen vyznavači keto diety ;-)

Můžeme tedy cukr v tomto dezertu označit za nezdravý, pokud byl jeho účinek víceméně jen pozitivní? Určitě ne. Nezáleží totiž jen na samotné potravině, ale také na jejím množství.

Zdravé stravování může obsahovat i „nezdravé“ potraviny a jídla (sladkosti, smažená jídla, polotovary) - pokud je konzumujeme občas (jednou za týden, jednou za měsíc) a v malých množstvích, naše zdravé stravování (tím pádem i náš organismus) tím opravdu netrpí .

A co opačná situace?

Ondřej se kvůli své nadváze stal tvrdým zastáncem "zdravého" stravování - chce zhubnout a proto konzumuje víceméně jen zdravé tuky, komplexní sacharidy a bílkoviny přijímá zejména z kvalitních a různorodých potravin, jako jsou například mléčné výrobky, tofu, libové maso, ryby či vajíčka. Jeho obzvláště oblíbené potraviny jsou avokádo a ořechy, které proto konzumuje každý den.

Po týdnu zdravého stravování se Ondřej odvážil a ke svému překvapení zjistil, že váha se směrem dolů rozhodně nepohnula, právě naopak – ještě trochu stoupla. Jelikož již trpí nadváhou, takový stav představuje ještě větší komplikace. Jak je možné, že mu „zdravé stravování“ vlastně uškodilo?

Vraťme se ke zmiňovanému avokádu a ořechům. Tyto potraviny jsou nabité nejen zdravými živinami, ale také množstvím kalorií. To znamená, že i když samotné živiny nám prospívají, množství kalorií, které spolu s nimi zkonzumujeme, mohou navýšit náš denní příjem až nad požadovanou hranici.

zelenina na tanieri

A co se stane, pokud je náš příjem vyšší než výdej? Energie se ukládá ve formě tukových zásob.

A přesně proto Ondřej, i po přechodu na zdravé stravování, stále tloustne. Nezáleží totiž jen na samotné potravině, ale ta také na jejím množství.

Jak tedy definovat ZDRAVÉ STRAVOVÁNÍ

  • zdravé stravování musí tělu dodávat kromě energie také pestrou paletu živin
    • díky tomu chrání organismus před civilizačními chorobami, snižuje riziko jejich vzniku a celkově podporuje fyzické i psychické zdraví
  • zdravé stravování musí dbát na přiměřený příjem energie i všech živin (ne příliš málo, ani příliš mnoho)
    • díky tomu chrání organismus před stavem podvýživy a také obezity

Pokud se chceme držet zdravého stravování, je vhodné dodržovat jeho základní zásady, jako například:

  • zelenina - zejména syrová, případně dušená, vařená; měla by tvořit největší část talíře
  • bílkoviny - mělo by je obsahovat každé jídlo az celkového denního příjmu by měly tvořit cca 15 %
  • sacharidy - preferujte komplexní sacharidy (celozrnná mouka, qunia, ječmen, tmavá rýže, vločky) před rychlými (bílá rýže, cukr a jeho různé formy, bílá mouka,...)
  • tuky - preferujte zdravé (avokádo, ořechy, mléčné výrobky, semínka, ryby) před nezdravými (ztužené tuky v pečivu a jiných polotovarech, smažené pokrmy, tučné červené maso)
  • pitný režim - alespoň 2-3 litry, zejména obyčejný voda, čaj, méně už potom minerálky, slazené nápoje, káva

Zdravý tanier by mal obsahovať rozmanitú paletu potravín - ovocie, zeleninu, kvalitné zdroje bielkovín, zdravé tuky či zdroje komplexných sacharidov

Zdravý talíř by měl obsahovat rozmanitou paletu potravin – ovoce, zeleninu, kvalitní zdroje bílkovin, zdravé tuky či zdroje komplexních sacharidů

Všimli jste si, že doporučení zdravého stravování pro sacharidy či tuky obsahují slovíčko „preferujte“? To znamená, že ačkoli většinu z těchto makroživin by měly tvořit „zdravé“ zdroje, neznamená to, že si nemůžete dopřát i například jednoduché cukry či nezdravé tuky. Vždy je však nutné dbát na zdravý poměr „dobrých“ a „špatných“ potravin, resp. pokrmů.

Mezi další, méně důležité, doporučení zdravého stravování lze zařadit:

  • olivový olej ve studené kuchyni, na smažení raději řepkový, ghee máslo, sádlo
  • cukr raději po velkém jídle, ne nalačno

A nakonec zásada, která je příznačná pro celý tento článek:

  • i zdravý talíř musí mít přiměřenou velikost!

Zdravé stravování a psychika

Jak jsme již zmínili i v řádcích výše, zdravé stravování má vliv nejen na fyzické, ale také psychické zdraví. V podstatě lze říci, že strava ovlivňuje každý aspekt našeho života. O to důležitější je vytvořit si k ní zdravý vztah. Zdravé stravování by tedy mělo zahrnovat i následující zásady:

  • strava je zdrojem nejen energie, ale také zdravého (a přiměřeného) požitku
    • odměnit se, resp. dopřát si jednou za čas i nutričně méně bohaté jídlo je v pořádku a tak

A ZÁROVEŇ

  • strava musí být nástrojem, ne řídící jednotkou
    • přejídání se ze stresu, kompenzace negativních pocitů sladkostmi - to vše vytváří nezdravý vztah ke stravě a má negativní dopad na celkové zdraví

Na závěr: pravidlo 80/20

Ve zdravém stravování se velmi často využívá pravidlo 80/20 – to znamená, že 80% energie by mělo být pocházet ze zdravé stravy a 20% může (nemusí však!) pocházet z méně zdravých pokrmů. To vše při dodržení přiměřeného objemu stravy – nezapomínejme, přibrat se dá i ze zdravé stravy, pokud je jí příliš mnoho.

HUBNUTÍ MŮŽE BÝT I JEDNODUCHÉ

5 jídel denně. Žádné nakupování, vaření ani zdlouhavé mytí! Stačí otevřít, sníst a počkat, až se dostaví výsledek.

facebook-icon