Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

KARDIO VS. JINÉ TYPY CVIČENÍ - CO SI VYBRAT?

Cvičení / 14. 3. 2024

Zřejmě není žádným překvapením, že téměř jakýkoli pohyb je pro naše tělo prospěšný. Nezáleží přitom, jestli je to ve formě sportu, nebo jen obyčejné procházky. Různí lidé však mají různé cíle a proto ne každému vyhovuje tentýž typ pohybové aktivity. Jak si tedy vybrat ten správný pro sebe?

KARDIO VS. JINÉ TYPY CVIČENÍ - CO SI VYBRAT?

Hubnutí a trénink

Pokud je cílem pouze samotné hubnutí, volbou číslo 1 je pro většinu lidí stále kardio.

Proč právě kardio? Kardiovaskulární trénink může představovat libovolnou aktivitu, která je většinou prováděna s poměrně nízkou intenzitou, avšak po relativně dlouhou dobu. Pod tímto pojmem si tedy můžeš představit delší procházku, rychlou chůzi, ba dokonce i běh či cyklistiku a plavání.

kardio tréning, žena oddychuje po behu

Princip spalování tuků je přitom opravdu jednoduchý a vždy stejný - tělo je vystaveno zvýšené zátěži, na kterou reaguje čerpáním energie z uložených zásob. V ideálním případě čerpá energii z uložených tuků, čímž je dosaženo kýžený efekt. Spalování tuků však není jediným benefitem kardio tréninku.

Mezi další výhody patří také:

  • posilování kardiovaskulární soustavy
  • zlepšení kondice jednoduchost,
  • nenáročnost 

Poslední benefit je do velké míry subjektivní. Mnoho lidí si však kardio cení zejména pro jeho jednoduchost, s jakou je možné ho provádět. Rychlejší chůze i mírný běh jsou jednoduše nenáročné aktivity, které si můžeš velmi snadno zpříjemnit rozhovorem s partnerem či poslechem hudby. K zahození jistě není ani skutečnost, že ačkoliv při 30 minutovém běhu spálíš i několik stovek kalorií, po jeho konci se budeš zřejmě stále cítit svěže a dobře.

Ani kardio není dokonalé

Nejznámějšími alternativami ke kardio tréninku jsou tzv. HIIT cvičení a silový trénink. Princip HIIT tréninku spočívá v aktivitě s vysokou intenzitou a nízkými intervaly. Typickým příkladem jsou například krátké sprinty. Silový trénink je zaměřen na cvičení s odporem či zátěží, kterou může představovat naše vlastní váha či různé závaží. Ve srovnání s těmito druhy cvičení má kardio jistá omezení, na které je dobré pamatovat.

Co ti kardio trénink nepřinese?

  • zvýšení síly, výbušnosti
  • budování a zpevňování svalů

Navíc, pokud ho porovnáme například se značně intenzivnějším HIIT tréninkem zjistíme, že kardio vyžaduje více času na spálení stejného množství kalorií. Rovněž je nutné podotknout, že kardio trénink je méně efektivní i z pohledu zpevňování svalové hmoty. Silový trénink zase podporuje růst svalů, které zvýrazňují a podtrhují efekt nižšího objemu tuků v těle.

fitness vybavenie, činky, fitlopta, váha

Jak si tedy vybrat?

Ideální volbou pro většinu lidí je kombinace více typů cvičení. Nakolik vytrvalost jde ruku v ruce se silou a naopak, je vhodné jednotlivé tréninky střídat. Nemusíš se však obávat, že by sis musel/a hned opatřit činky či jiné náčiní. Úplně postačí, když si jednou nebo dvakrát za týden zacvičíš s vlastní váhou.

Ať už se rozhodneš pro jakýkoliv typ tréninku, je dobré vědět, že pohyb je pouze doplňkem. Pokud to se změnou postavy myslíš vážně, základem by měla být vždy zdravá strava. Zvýšenou pozornost by si měla věnovat přijímání dostatku vitamínů a minerálů (zejména z čerstvých potravin) a také bílkovin, které tělo začne v určitém okamžiku také spalovat. Pokud si na plánování či přípravu adekvátního jídelníčku netroufáš, velmi rádi ti pomůžeme.

Pokud si na plánování či přípravu adekvátního jídelníčku netroufáš, velmi rádi ti pomůžeme.

VYBERTE SI PROGRAM

Fitness STARTER

Fitness STARTER

Chcete zhubnout a zároveň formovat postavu pravidelným cvičením? Pokud se zaměřujete zejména na vytrvalostní tréninky, tento program je určen právě pro vás. Již po měsíci stravování a tréninku uvidíte pozitivní výsledky. Ubude vám tuk, přibudou svaly. Soustřeďte se na cvičení, přípravu vyvážené fitness stravy nechte na nás.

od 440,00 Kč /den
Fitness BUILDER

Fitness BUILDER

Jakkoli poctivě odcvičený trénink je zbytečný, pokud před ním a po něm tělo nedostane všechny potřebné živiny ve správné kvalitě i kvantitě. Regenerace, doplnění energie a samozřejmě i růst svalů, s tím vším vám pomůže fitness strava FITBODY BUILDER – nekompromisní program pro ty, kteří chtějí dosahovat špičkových výsledků.

od 500,00 Kč /den
facebook-icon