Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

7 běžných potravin, které jsou ve skutečnosti superpotravinami

Potraviny / 28. 10. 2021

Pojem superpotraviny je často spojován s exotickým ovocem, zeleninou či jinými surovinami, které kromě přímo až neuvěřitelných výživových hodnot spojuje ne zřídka i těžší dostupnost nebo vyšší cena. Typickým příkladem jsou například chia semínka, ovoce acai nebo...

7 běžných potravin, které jsou ve skutečnosti superpotravinami

Zapomínáme přitom, že celé spektrum nutričně bohatých a cenově dostupných super potravin, které by neměly chybět v žádném zdravém jídelníčku, můžeme získat iz našich lokálních zdrojů. Zde je 7 z nich:

Kysané zelí

Kysané zelí má období největší slávy asi za sebou. A to je opravdu škoda. Málokterá potraviny je tak prospěšná pro naši střevní flóru jako právě kysané zelí. Kromě trávení je však nesmírně prospěšná také pro naši imunitu či prevenci proti rakovině prsu, jater nebo plic. Obsahuje přitom jen minimum kalorií (20 kcal na 100 g) a díky vláknině ještě výborně zasytí.

Ječmen

Quinoa? K čemu, vždyť máme ječné kroupy. Ty sice obsahují o něco méně bílkovin, mají však výrazně více vlákniny a pořídíš je bez problémů v jakýchkoli potravinách, navíc za směšnou sumu. Pokud chceš tedy usnadnit život svému trávení i peněžence, ječmen je výborná volba.

jačmeň v miske

Vajíčka

Vajíčka a zdraví, to je věčná polemika. V posledních letech se však ozývá stále více hlasů, resp. studií, které tvrdí, že pokud člověk nepatří do rizikové skupiny, nemusí se vajec vůbec obávat. Co už u vajíček platí na 100% je, že obsahují bílkoviny s kompletním spektrem esenciálních aminokyselin, jsou dobré pro náš zrak i mozkové funkce, dokážou úžasně zasytit, jsou všestranně využitelné a navíc dokonce i cenově dostupné.

Do rizikové skupiny přitom patří například lidé s vysokým krevním tlakem, cukrovkou (nebo jinou metabolickou poruchou), případně s častým výskytem onemocnění srdce v rodině.

Řeřicha

Řeřicha je doslova plná antioxidantů - lutein, betakaroten či vitamíny A, B, K, C účinně bojují proti oxidačnímu stresu a ve spolupráci s fytochemikáliemi chrání tělo před rakovinou tlustého střeva, plic, prostaty, prsu nebo kůže. Kromě toho, konzumace řeřichy prospívá i našim očím, srdci, imunitě a v neposlední řadě i kostem - vždyť jen 34 g této zeleniny dodá tělu 100% doporučené denní dávky vitamínu K!

Klíčky žeruchy

Květák

Květák v sobě možná neskrývá tolik nutrientů jako řeřicha, je však úžasný v jiném směru – na 100 g své váhy obsahuje jen 25 kcal, přičemž je bohatý na vlákninu, takže pro zasycení s minimem kalorií je naprosto ideální. I proto jsme jej zařadili do našeho výběru nejlepších potravin na hubnutí. Ani na poli dalších výživových látek však květák nezklame – je bohatý na draslík, který se stará o zdraví našeho srdce a cév či správné fungování nervové soustavy. Květák navíc pomáhá i při trávení (je prospěšný při průjmu i zácpě) či správném fungování ledvin.

Bobule 

Bobulovité ovoce, jako například borůvky, ostružiny, maliny, rybíz, angrešt či jahody jsou úžasným zdrojem antioxidantů, vlákniny či fytochemikálií. Díky jejich lokálnímu výskytu nejsou navíc ani nijak drahé a velkou většinu nutrientů si udrží i po zmrazení, takže je můžete mít neustále v mrazničce, kdykoli po ruce.

jahody, černice, čučoriedky, ríbezle

Kefír

Kefír oplývá jedinečnou chutí i nutričním obsahem. Je jedním z nejlepších zdrojů probiotik (podstatně lepší než například jogurt) a kromě prevence rakoviny je tak prospěšný také pro naše trávení či regulaci váhy. Vysoký obsah vápníku a vitamínu K zase podporuje zdraví kostí (snižuje riziko osteoporózy) a kefír má také silné antibakteriální schopnosti. Pokud ti nevyhovuje jeho chuť, můžeš ho zařadit jako přísadu do různých receptů, od sladkých ovocných smoothies až po jednoduché tzatziky.

A co ještě?

Do výběru se sice nevešli, ale tvou pozornost si rozhodně zaslouží i: pohanka, mák, houby, křen,... Lokálních super potravin je prostě opravdu hodně. Možná nepatří mezi úplně nejstylovější „superfoods“, svými zdraví prospěšnými účinky se jim však často více než vyrovnají. Z této skutečnosti těžíme i my, a to při tvorbě našich diet. Přesvědčit se o tom můžeš nejen prostřednictvím aktuálního jídelníčku, ale také jednotlivých programů.

facebook-icon