Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Superpotraviny podporujúce plodnosť

Potraviny / 3. 12. 2021

Cesta za miminkem bývá ne vždy hladká a jednoduchá. V poslední době stoupá počet párů s poruchou plodnosti. Je však známo, že to, co jíme, výrazně ovlivňuje naše zdraví. Výjimkou není ani plodnost. Poradíme ti proto, které (super)potraviny mohou tento problém pomoci vyřešit.

Superpotraviny podporujúce plodnosť

A proč právě superpotraviny? Protože jsou unikátní. Mohou se pochlubit maximální výživovou hodnotou a zároveň minimálním obsahem kalorií.

  1. Bobulovité plody

Maliny, jahody, borůvky, ostružiny nebo brusinky. Dopřej si to, na co máš chuť. Bobulovité plody skvěle chutnají, mají málo kalorií, nízký glykemický index, obsahují množství vitamínů a antioxidantů, působí protizánětlivě a dodávají energii buňkám. Několik studií navíc dokázalo, že mohou nastartovat i „líné“ vaječníky. Proto si s nimi klidně ochuť pohankovou, ovesnou či rýžovou kaši.

  1. Quinoa

Zinek a kyselina listová. Pokud se snažíš o miminko nějaký ten pátek, tak určitě víš, že tato silná dvojka pomáhá plodnosti. Quinoa, označovaná za matku obilí, obsahuje nejen zinek a kyselinu listovou, ale také všechny esenciální aminokyseliny. Ve srovnání s ostatními obilovinami má vyšší výživovou hodnotu. Obsah proteinů může být až 22 procent, což je dokonce více než v hovězím mase. A další výhoda? Její příprava ti zabere minimum času.

quinoa v miske, obilnina

  1. Špenát

Miluješ ho, nebo nenávidíš. Listová zelenina v čele se špenátem je také superpotravinou, která dokáže stimulovat plodnost. Špenát je bohatý na kyselinu listovou, vápník a draslík. V jeho konzumaci můžeš pokračovat i po početí, protože pozitivně působí i na vývoj plodu.

  1. Losos

Losos se poměrně často ocitá v seznamech zdravých a oblíbených potravin. Pokud se s partnerem snažíte o děťátko, zkuste si ho připravovat častěji. Losos je bohatý na esenciální mastné kyseliny a omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro plodnost obou partnerů.

  1. Skořice

Někdy i maličkost dokáže hodně změnit. Pravidelné přidávání skořice do snídaňové kaše, jogurtu či kávy pomáhá upravit nepravidelný menstruační cyklus u žen trpících syndromem polycystických vaječníků (PCOS), který bývá častou překážkou na cestě k miminku.

škorica, jablko, miska s ovsenými vločkami

  1. Luštěniny

Luštěniny jsou skvělou (super)potravinou, kterou důvěrně znají zejména starší generace. Při snaze o děťátko se je vyplatí připravovat častěji. Fazole, cizrna, sója, hrách nebo čočka se dají připravit na řadu způsobů. Jsou výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a kyseliny listové, které jsou důležitými nástroji pro udržování hormonální nerovnováhy. Čočka se může pochlubit vysokým obsahem spermidinu, který pomůže spermiím oplodnit vajíčko. A o to přece jde, že?

Extra tip pro pány: Česnek

Jasně, zápach z česneku není úplně příjemný. Výhody této superpotraviny ovšem stojí za trošku nepohodlí. Česnek mužům při pravidelné konzumaci pomáhá zvyšovat pohyb spermií, snižuje „špatný“ cholesterol a zvyšuje hodnotu nenasycených tuků a omega-3 mastných kyselin. Dopřát si ho můžeš i ty. Konzumace česneku pomůže vyrovnat hladinu estrogenů v organismu, což může být dobrou pomocí při hormonální nerovnováze.

cesnak, strúčiky cesnaku

Pozitivní změny se mohou projevit rychle. Již za 90 dní se můžeš cítit lépe a zpozorovat ustálený menstruační cyklus. I spermie partnera se po změně jídelníčku mohou probrat k životu. Zlepší se jejich kvalita i kvantita, čímž se výrazně zvýší pravděpodobnost početí.

Nemáš čas a chuť vařit, ale chceš jíst zdravě a zároveň nastartovat plodnost? Vyber si naše zdravé stravování na každý den – všechny zmíněné potraviny jsou součástí pestré a nutričně bohaté stravy, kterou ti každý den připravíme a dovezeme až před dveře.

facebook-icon