Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

ZDRAVÁ STRAVA A INTOLERANCE LAKTÓZY - JAK TO UDĚLAT?

Tipy diet / 9. 12. 2022

Zdravá výživa (zdravá strava) znamená pro každého něco jiného. Tak například celiatici nemohou do své zdravé stravy rozhodně zařadit celozrnné pečivo, přestože je bohaté na vlákninu a poskytuje zdravé sacharidy. Obsahuje totiž i lepek, na který jsou bohužel citliví a jeho konzumace způsobuje zažívací potíže, otok hrdla či průjem.

ZDRAVÁ STRAVA A INTOLERANCE LAKTÓZY - JAK TO UDĚLAT?

Podobný problém zažívají i lidé s intolerancí na laktózu. Jak bys tedy měla vypadat zdravá strava u takových jedinců?

BEZLAKTÓZOVÁ INTOLERANCE A ZDRAVÁ VÝŽIVA

Pojďme pěkně po pořádku – co všechno obsahuje laktózu? Tak v první řadě je to mléko. Ať už jde o kravské, kozí či ledajaké jiné živočišné. Dále jsou to běžné mléčné výrobky – sýry, smetana, tvaroh, máslo, cottage cheese, acidofilní mléko atp. Platí přitom, že množství laktózy závisí i na konkrétním typu dané potraviny – například měkké sýry obsahují výrazně více laktózy než sýry tvrdé.

Jak zjistit, jestli trpíme intolerancí na laktózu (tj. Mléčný cukr - pozor, ne BÍLKOVINU)? Kromě krevních testů ti může pomoci i jednoduchý test doma – stačí na pár dní vyřadit všechny potraviny obsahující laktózu a následně nalačno vypít sklenici obyčejného mléka – pokud se do 2-3 hodin dostaví příznaky jako nadýmání, bolest v oblasti střev, pálení žáhy a pod.

Množství a intenzita příznaků závisí na tvé citlivosti na laktózu - ojedinělá konzumace mléčných výrobků nemusí překročit její hranici a příznaky tak vůbec nemusíš pozorovat, byť intolerancí opravdu trpíš.

Poslední pomyslnou kategorií potravin s obsahem laktózy jsou produkty, kde mléko netvoří největší část, je však stále přítomno – jsou to například nanuky, pudinky, různé koktejly, čokoláda, dresinky a samozřejmě i zmrzlina (ačkoli ta obsahuje stále méně mléka).

Je tedy jasné, že kromě méně zdravých potravin (pudingy, nanuky…) omezuje laktózová intolerance konzumace i potravin, které bychom do zdravé stravy určitě zařadili.

Pokud bychom tedy jen vynechali potraviny obsahující laktózu, naše (zdravá) výživa by tím určitě utrpěla. Jak je tedy nahradit?

Zdravá strava bez laktózy

Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku a bílkovin. Jejich vyřazení z jídelníčku a absence výživných alternativ by tak mohla znamenat, že naše zdravá strava utrpí. Nejjednodušším řešením jsou proto bezlaktózové potraviny – mléko, tvaroh, cottage chesse, smetana či dokonce už i máslo. Všechny tyto potraviny jsou stejně jako jejich klasickí „předchůdci“ plné bílkovin i vápníku. Jejich nevýhodou je jen mírně vyšší cena a občas i horší dostupnost, zvláště pokud nemáš k dispozici větší supermarket.

Další alternativou jsou rostlinné produkty – například takové mléko můžeš v obchodech najít už nejen kravské, ovčí či kozí, ale také i rýžové, mandlové, ovesné či kokosové. Pozor si dej jen na ochucené a tedy i slazené verze – většina rostlinných mlék je přirozeně sladkých a další cukr jen zbytečně zvyšuje tvůj denní příjem rychlých sacharidů.

INTOLERANCE, ALERGIE A ZDRAVÁ VÝŽIVA

Přestože to tak nemusí na první pohled vypadat, intolerance na laktózu není tak příšerným břemenem jako například různá jiná omezení v oblasti stravování – celiakie či diabetes, ale i různé další intolerance či alergie dokáží způsobit mnohem častěji a větší zdravotní potíže a nepříjemnosti.

Tím samozřejmě nechceme tvrdit, že život s laktózovou intolerancí není nijak omezován – právě proto najdeš v naší nabídce již i bezlaktózovou dietu, která ti pomůže nejen s hubnutím, ale také se zvládáním tvé intolerance. Získáš tak zdravou stravu s plnohodnotným nutričním profilem i skvělými recepty, při kterých absenci laktózy opravdu vůbec neucítíš. Tak tedy dobrou (bezlaktózovou) chuť!

facebook-icon