Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Nejčastější chyby při grilování, které ohrožují vaše zdraví

Rady pro zdraví / 15. 7. 2022

Existuje něco lepšího než letní grilování s rodinou či přáteli? Krásné počasí, dobré jídlo, ještě lepší společnost… To je hned několik důvodů, proč bychom si takovou dobu neměli pokazit nevolností či jinými nepříjemnostmi způsobenými přemnoženými bakteriemi na našem jídle či v jeho okolí.

Nejčastější chyby při grilování, které ohrožují vaše zdraví

Zdá se ti představa nákazy jako cosi nereálné, cosi, co se tobě nemůže stát? Tak schválně, kolika chyb z následujícího seznamu se dopouštíš i ty?

MARINÁDU POUŽÍVÁŠ OPAKOVANĚ

Marináda je úžasná vychytávka jak si připravit šťavnaté a dokonale ochucené maso, ideálně už den předem, takže při grilování máš už všechno pěkně nachystané. Co se však stane, když zbytek marinády, ze které si vybral/a maso, odložíš k dalšímu využití? Syrové maso, resp. bakterie, které z něj „přeskočily“ do marinády, se budou dále rozmnožovat a dříve či později udělají z dané marinády možný zdroj salmonely a dalších onemocnění. Pokud tedy marinádu nevyužiješ napoprvé, zbytky rovnou vyhoď.

MYJEŠ MASO

Pokud již zmiňujeme maso, je dobré připomenout i další nehygienický zvyk, nezřídka se vyskytující v našich kuchyních. Ano, mytí masa dokáže spíše uškodit než pomoci. Voda, která při takovém mytí většinou vesele stříká na všechny strany, přenáší bakterie z masa na dřezovou baterii či okolní náčiní nebo potraviny. Když potom s danými věcmi přijdou do styku naše ruce a následně ústa… Výsledek si už asi umíš představit.

příprava masa na grilování

NŮŽ A PRKÉNKO NA MASO POUŽÍVÁŠ KE KRÁJENÍ I JINÝCH POTRAVIN

Mnoho lidí si myslí, že bakterie se dokáží udržet jen na dřevěných prknech a například ty plastové můžeme tedy po krátkém opláchnutí (nebo i bez něj!) použít i ke krájení jiných potravin. CHYBA! V každé kuchyni by měl být vyhrazen jeden nůž a jedna deska výhradně ke krájení syrového masa. Toto náčiní bychom pak neměli používat ani na již uvařené maso – vše by to mohlo vést k již zmiňované salmonelě, nevolnosti či jiným nepříjemnostem, které bakterie ze syrového masa dokáží velmi snadno způsobit.

NEUMYTÝ GRIL POUŽIJEŠ ZNOVU

Typickým přístupem většiny majitelů grilů je – pokud jsou zbytky masa na grilu opravdu spáleny, není třeba takový gril až tak důkladně čistit. Další chyba. Spálené kousky masa jsou nejen nebezpečné z pohledu bakterií, ale také mohou být také karcinogenní. Platí tedy, že po vychladnutí by si měl/a každý gril opravdu důkladně očistit, aby byl v budoucnu vždy připraven k dalšímu bezpečnému grilování.

neumytý gril predstavuje potenciálne riziko nákazy

MAJONÉZOVÝ SALÁT NECHÁVÁŠ NA SLUNCE PŘÍLIŠ DLOUHO

Ano, zní to otravně, avšak pokud je součástí grilovačky i majonézový salát či cokoliv jiného obsahující vejce či mléko (v jakékoli formě), měl by si takové jídlo co nejdříve schovat, ideálně hned poté, co si každý naloží na svůj talíř. V tomto případě nedoporučujeme řídit se ani pravidlem 2 hodin – za tu dobu už může majonézový salát vystavený rozpálenému slunci být pro tvůj trávicí trakt i celý organismus opravdu nebezpečný.

Poslední tip nesouvisí přímo s grilovačkou, nicméně pro tvé zdraví je možná ten nejdůležitější, takže ať se líbí…

HOUBY MĚNÍŠ JEN ZŘÍDKA

Kdy jsi naposledy vyměnil/a houbu ve své kuchyni? Pokud jsou na ní již viditelné stopy používání (odtržené kousky, zdeformovaný tvar), nejvyšší čas vyhodit ji byl již před několika dny/týdny. Ve skutečnosti bychom mycí houby měli používat maximálně týden. Pokud navíc často konzumuješ maso a tedy i myješ nože či desky, které s ním ještě v syrovém stavu přišly do kontaktu, nelituj těch pár centů a houbu vyhoď ještě dříve. Ochráníš se tak před potenciální nákazou, způsobenou bakteriemi ukrytými v dané houbičce tak důkladně, že je ani pravidelné omytí saponátem nevyhubilo.

Jak vidíš, vystavit se riziku nakažení je i během příjemného grilování opravdu jednoduché. Do budoucna tak určitě doporučujeme udělat na první pohled možná drobná, ale velmi důležitá opatření, abys tak ty i tvoji blízcí zůstali zdraví. Pokud chceš zjistit více o tom, jak správně uskladňovat potraviny, určitě si přečti i náš předchozí článek: Jak na správné usklaňování a nakládání s jídlem?

facebook-icon