Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

5 nejčastějších chyb během keto a nízkosacharidové diety

Rady pro zdraví / 4. 4. 2022

Diety s nízkým podílem sacharidů – low carb a keto – mohou být nesmírně účinným nástrojem jak zhubnout. Proč „mohou“? Protože stále mnoho lidí dělá hned několik, na první pohled možná přehlédnutelných, ale o to závažnějších chyb, kvůli kterým se jak keto, tak low carb dieta mohou velmi rychle stát nejen neefektivními, ale dokonce nebezpečnými dietami. O jaké chyby jde?

5 nejčastějších chyb během keto a nízkosacharidové diety

1. Příliš náhlá změna

Přípravě na keto dietu jsme se věnovali už v článku "Jak se připravit na keto dietu" - aniž by ses na nízkosacharidovou dietu připravil/a (zejména pokud jde o keto dietu), bude pro tebe tento přechod opravdu náročný. Vždyť si to jen představ – ještě dnes si dáš k obědu porci brambor, odpoledne dezert, k večeři těstoviny a tvůj celkový denní příjem sacharidů je hned na úrovni 250-300 gramů.

No a najednou máš přejít na režim, který ti umožní řekněme jen jednu čtvrtinu nebo pětinu z toho. Co potom? Šok to bude nejen pro tělo, ale také hlavu. Pokud tedy plánuješ přejít na nízkosacharidovou dietu, určitě si nejprve přečti náš článek jak se připravit na keto dietu. Vhodnou přípravou si usnadníš život a sám/sama sobě tak zvýšíš šance na úspěch.

2. Nevěnuješ pozornost detailům

Ať už jde o keto nebo low carb dietu, příjem sacharidů je jednoduše omezený. Pokud však nevěnuješ dostatečnou pozornost jednotlivým potravinám, které během dne konzumuješ, velmi snadno se může stát, že žádnou low carb či keto dietu nedržíš. Zjistit tuto skutečnost je snadné zejména při keto dietě - stav ketózy je najednou pryč a ty se divíš jak je to možné. Inu, narazil/a si zřejmě na jeden ze dvou problémů: buď konzumuješ potraviny, které kromě bílkovin a tuků obsahují i ​​sacharidy a ty o tom ani nevíš (skvělý příkladem jsou například proteinové tyčinky,...) nebo…

cukinové špagety s paradajkovou omáčkou a syrom na tanieri

Druhou možností je, že konzumuješ potraviny, o kterých sice víš, že obsahují sacharidy, nemáš ale reálnou představu o tom, jaké množství těchto potravin (a tedy i sacharidů) opravdu konzumuješ. Skvělým příkladem jsou například omáčky – máš sice představu o tom, kolik gramů sacharidů obsahují v jedné porci, zřejmě však vůbec netušíš, kolik porcí běžně zkonzumuješ. Přestože i po malých množstvích se to postupně nasbírá a tvůj celkový příjem sacharidů je najednou o 20-40 gramů vyšší, než bys měl/a během keto či low carb diety konzumovat.

3. Jíš jakékoli tuky

Tuky - tato makroživina byla dlouhá léta neprávem zatracována. Dnes už moc dobře víme, že tuky mají své místo prakticky v každé dietě. Jsou důležité pro zdraví celého organismu a není důvod, proč bys je měl/a vyškrtnout z jídelníčku. To platí ještě o to víc při keto či low carb dietě, které dokonce vyžadují vysoký obsah tuků. Dává to i smysl – jelikož sacharidy jsou výrazně omezené a bílkoviny můžeme přijímat pouze do určitého objemu (maximálně cca. 1,5 gramu na kilogram hmotnosti), nezbývá nám nic jiného, ​​než zaplnit jídelníček právě tuky.

Zde však mnozí dělají velmi nebezpečnou chybu – jakékoli předpoklady pro zdravý jídelníček a tím pádem i zdravou stravu ničí nekontrolovaným příjmům nezdravých tuků. Mezi takové patří především potraviny s vysokým obsahem nasycených mastných a transmastných kyselin – fast foody, potraviny obsahující ztužené tuky, levné čokolády, chipsy, nekvalitní cereálie či omáčky. Zejména transmastné kyseliny mohou přitom velmi výrazně zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a v jakékoli dietě by proto měly být co nejvíce omezeny.

4. Preferuješ zejména rychlé sacharidy

Pokud je tvůj příjem sacharidů limitován na 5-10 % z celkového příjmu (u keto diety), případně na cca 10-15 % (u low carb diety), měl/a bys o to více dbát na to, jaké sacharidy přijímáš. Jak už určitě víš, zdroje sacharidů jsou velmi často také nositeli důležitých vitamínů, antioxidantů či vlákniny. Mezi takové potraviny patří například ovoce, zelenina či celozrnné obiloviny.

rýchle vs komplexné sacharidy - ktoré sú lepšie pre zdravie?

Pokud však povolených 5-10% zaplníš jednoduchými cukry ze sladkostí, bílého pečiva či slazených nápojů, tvůj zdravý keto, případně low carb, jídelníček tím utrpí vážnou ránu. Množství těchto živin si totiž jen stěží doplníš jiným způsobem a pokud budeš takovou keto nebo low carb dietu držet dlouhodobě, nedostatek živin se bohužel negativně projeví i na tvém zdraví.

5. Snažíš se hubnout příliš rychle

Na závěr zde máme chybu, která se vyskytuje u všech, nejen nízkosacharidových diet. Po letech přibírání chceš najednou zhubnout 30 kilo za jeden měsíc? S tím ti nepomůže ani keto dieta, ani low carb, ani žádná jiná. Přestože jsou obě zmiňované diety při hubnutí opravdu efektivním nástrojem, nemůžeš od nich čekat zázraky. Stejně jako u jiných zdravých diet, iu ketogenní a low carb diety platí, že hubnutí by mělo být postupné, maximálně však kolem 1,2-1,5 kilogramu za týden.

Zvolíš-li keto s očekáváním, že z obezity 3. stupně se za pár týdnů dostaneš rovnou na normální váhu, budeš nejen rychle vyveden z omylu, ale také zklamaný, frustrovaný a možná dokonce ještě o něco méně zdravý. Pokud od těla požaduješ skutečnou změnu, dej mu skutečně i čas – stojí to za to.

Jaké z toho všeho vyplývá ponaučení? Pokud nemáš potřebné zkušenosti a znalosti s keto nebo low carb dietou, případně ti chybí čas, aby ses své stravě mohl/mohla opravdu věnovat, zvěř celý problém raději do rukou odborníků. Ať už to bude výživový poradce nebo rovnou hotová dieta na hubnutí, mysli především na to, že to děláš pro své zdraví a štěstí. Pamatuj – co dnes zdravě zhubneš, zítra jen tak lehce NEnajdeš.

facebook-icon