Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Celiakie a stravování: Připravte se na změnu stravy na celý život

Rady pro zdraví / 19. 7. 2022

Nedá sa vyliečiť, no môžeš sa s ňou naučiť žiť. Celiakiou trpí približne 1 percento populácie. Pre mnohých môže byť dôležitým impulzom na zmenu jedálnička pozitívnejším a zdravším smerom.

Celiakie a stravování: Připravte se na změnu stravy na celý život

O co vlastně jde?

Celiakie není alergie na lepek. Je to dost častý mýtus, kterému se nevyplatí věřit. Ve skutečnosti je to autoimunitní onemocnění, při kterém tělo produkuje protilátky, které napadají a ničí epitel nebo buněčnou výstelku tenkého střeva. Pokud trpíš celiakií, nepomůže ti nic. Jen dodržování bezlepkové diety. Není to tak náročné, jak se může zdát.

Přirozeně bezlepkové potraviny

Zvol si cestu menšího odporu. Na výběr máš dostatek potravin, které jsou přirozeně bez lepku, jsou chutné, výživné a zdravé. Zde je několik tipů, které ti usnadní výběr:

  • ovoce;
  • zelenina;
  • maso a drůbež;
  • většina mléčných produktů a sýrů;
  • mořské plody,
  • luštěniny;
  • ořechy;

Dříve než sáhneš po balení oříšků či jogurtu, pozorně čti složení výrobku. Tak si ověříš, jestli opravdu neobsahuje lepek.

bezlepková diéta

JEZ I OBILOVINY

Dobrou zprávou je, že ne všechny obiloviny obsahují lepek, tedy lepek. Můžeš si dopřát quinou, pohanku, rýži či brambory. Při bezlepkové dietě se však musíš striktně vyhýbat pšenici, kuskusu, špaldě i dalším produktům. Oves například přirozeně neobsahuje lepek, ale v ovesných vločkách se mu už nevyhneš. Proto se ti vyplatí vždy při nákupu pečlivě číst složení na etiketě. Pokud si nejste jisti, zda výrobek obsahuje lepek, raději ho nech v obchodu. Vyhneš se tak zbytečným zdravotním problémům.

Máš si z čeho vybírat

Dnes již na trhu existuje řada bezlepkových verzí oblíbeného druhu pečiva, na které si museli celiatici nechat zajít chuť. Naštěstí dnes už téměř v každém obchodě najdeš regál, který nabízí bezlepkové potraviny a pečivo. Kdysi se celiatici museli spokojit s velmi úzkým sortimentem, případně si bezlepkové pečivo péct jen doma. Určitě si v nabídce výrobků najdeš své oblíbence.

Doplň si vitamíny

Při přechodu na jakoukoli dietu se mnozí dopouštějí nejčastější chyby nováčků, zúžení jídelníčku na pár potravin. Na jedné straně to může usnadnit rozhodnutí co připravit, na druhé straně se monotónním složením jídelníčku s největší pravděpodobností ochudíte o důležité živiny.

vitamínové doplnky sú dôležitou súčasťou jedálnička aj pri celiakii

Celiatici se nejčastěji setkávají s nedostatkem železa, vitamínů skupiny B, také jsou náchylnější k nedostatku vitamínů rozpustných v tuku (A, D, E a K), vápníku a železa. Pokud jsi přešel na speciální bezlepkovou dietu, dej si pravidelně zkontrolovat krevní obraz, který upozorní na nedostatek vitamínů. Kromě přirozených zdrojů si jejich nedostatek můžeš doplnit také ve formě výživových doplňků.

Pozor na kontaminaci

Pro celiatika je lepek škodlivý. A to iv minimálním množství. Často se můžeš setkat s přesvědčením okolí, že trošku chleba či lžíce klasických těstovin ti přece nemůže uškodit. Není to pravda. Při celiakii je důležité dávat si dokonce pozor i na kontaminaci lepkem. Bezlepkové pečivo skladuj zvlášť, při krájení použij zvláštní desku a dbej o maximální čistotu v kuchyni. I drobky klasického pečiva s obsahem lepku by s tvým trávením nadělaly pořádnou šarapatu.

Začátky bývají obtížné. Platí to také při přechodu na nový způsob stravování. Pomoci ti může speciální jídelníček, který je šitý na míru lidem trpícím celiakií. Objednat si jej můžeš přímo před vchodové dveře. Možná tě překvapí zjištění, že zdravé věci dokážou být chutné. Když ti bude těžko, vzpomeň si, proč to děláš. Vyloučení lepku ti zachrání život. A to doslova.

facebook-icon