Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Zdravé a chutné jídlo k oslavě? Víme, jak ho připravit

Rady pro zdraví / 10. 10. 2023

Na oslavě narozenin či rodinném setkání se velmi často považuje za praktické občerstvení jídlo, které si každý host může jednoduše naložit na talíř nebo vzít „do ruky“. Připravili jsme pro tebe pár tipů, jak snadno a rychle připravit zdravé a chutné jídlo na oslavu. Možná jím inspiruješ i tvé hosty.

Zdravé a chutné jídlo k oslavě? Víme, jak ho připravit

Také máš někdy pocit, že odcházíš z rodinných setkání a posezení s přáteli či oslav s pocitem plného a nafouknutého bříška? Stoly jsou plné lákavých dobrot. Řízky, saláty, koláče, bramborové lupínky či arašídy. Jak jim odolat? S tím ti pomoci nevíme, ale poradíme ti, jak můžeš pro své hosty nachystat zdravé občerstvení, na kterém si pochutnají malí i velcí.

V článku najdeš naše tipy na jednoduché změny, které můžeš při přípravě jídla na oslavu udělat okamžitě, konkrétně nápady na hlavní jídlo, zdravé koláče, vitamíny nabitý snack i osvěžující domácí nápoje.

Příprava jídla na oslavu – malé změny, velký účinek

Na žádné oslavě by nemělo chybět lahodné občerstvení. K přípravě zdravějších alternativ často není třeba hledat nové recepty nebo nakupovat drahé suroviny. Jako první krok můžeš provést tyto malé změny:

  • Pokud servíruješ hlavní jídlo, uprav způsob přípravy. Smažení můžeš nahradit dušením nebo pečením.
  • Brambory nebo těstoviny v salátu zaměň za obiloviny nebo luštěniny.
  • Salát ochuť místo majonézy zakysanou smetanou / bílým jogurtem.
  • Používej olivový nebo kokosový olej.
  • Bílé pečivo nahraď celozrnným.
  • Při pečení koláčů použij místo bílé mouky celozrnnou nebo špaldovou.
  • Dorty, koláče či muffiny můžeš připravit i z kokosové nebo ořechové mouky.
  • Bílý cukr vyměň za třtinový, stévii nebo med.
  • Nekupuj sladké ochucené vody, připrav domácí limonádu nebo ledový čaj.
pohankový salát s lososem a čočkou EASYDIET recept

Pohankový salát s lososem a čočkou. My ho připravujeme jako součást zdravého jídelníčku, je však skvělý i pro oslavu narozenin nebo posezení s přáteli.

Hlavní jídlo na oslavu

Při plánování jídelníčku na oslavu je jako první důležité vědět, kdo jsou tvoji hosté. Jídlo na dětskou oslavu bude zcela určitě jiné než na grilování s přáteli. Toto jsou tipy na rychlá jídla na oslavu podle našich originálních EASYDIET receptů:

Pokud chceš svým hostům servírovat maso, zvol drůbeží nebo ryby. Klasickou rýži můžeš nahradit hnědou, hranolky opékanými bramborami či v troubě pečenými zeleninovými hranolky. Těstoviny nebo brambory v salátu můžeš obměnit za quinou, luštěniny nebo celozrnný bulgur. Na chlebíčky použij celozrnné pečivo a kvalitní šunku, místo másla domácí natěrku.

žampiony, chřest, cuketa, rajče, losos - zdravé grilování s EASYDIET

Grilovačka - oblíbená forma oslavy v létě. Přečti si více o nejčastějších chybách při grilování v našem starším článku.

Chutné a zdravé koláče na oslavu – tipy na přípravu i recepty

Jaká by to byla oslava, kdyby na ní nebyl lahodný koláček? Jenže není koláč jako koláč. Bílá mouka, cukr, půl šálku oleje nebo jiného tuku, to opravdu nejsou nezbytné suroviny pro přípravu sladkých dobrot. Jako alternativa klasické mouky je vhodná špaldová nebo celozrnná. Namísto běžného oleje použij do těsta kokosový. Rafinovaný cukr lze nahradit medem, stévií nebo třtinovým cukrem.

Zkus namísto tradičních koláčů upéct něco zdravějšího. Inspiruj se recepty na koláče, které připravujeme u nás v kuchyni:

banánové muffiny EASYDIET recept

Muffiny – praktické sladkosti pro dětskou oslavu. Vyzkoušej banánové s čokoládou, jsou opravdu skvělé.

Zdravý snack – stůl plný vitamínů

Snack představuje důležitou součást každé oslavy. Připrav pro své hosty stůl plný vitamínů. Věděl/as, že lidé si spíše vezmou ovoce, když je oloupané a nakrájené? Ovocné mísy budou hitem. Meloun, maliny, borůvky, angrešt, jablka, hrušky – lokální sezónní ovoce koupíš na každém trhu.

Když na hosty přijde během oslavy hlad, spolehlivě ho zaženou zeleninové tyčinky s dipem nebo domácí pomazánkou. Na pásky nakrájená okurka, mrkev nebo bílá ředkvička skvěle chutnají s humnusem, různými druhy pomazánek nebo domácím dipem z zakysané smetany.

různé druhy oříšků a sušené ovoce v misce jako zdravý snack na oslavu

Namísto křupek nebo bramborových lupínků naservíruj nesolené ořechy nebo sušené ovoce.

Nápojový lístek na oslavě

Sladké nápoje můžeš nahradit domácí limonádou. Stačí přidat do vody kousky citrónu, sezónní ovoce, mátu či meduňku. Skvělé letní osvěžení představují limonády z bezu, jahod nebo lesního ovoce. V zimě stav na hřejivé verze s jablkem či hruškou. Osladit je můžeš medem nebo třtinovým cukrem.

domáca citrónová limonáda v džbáne pripravená na oslavu

Domácí ledový čaj připravíš z černého nebo zeleného čaje, sladidla a ovoce.

Zdroje obrázků: EASYDIET, Canva

facebook-icon