Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Letní osvěžení: Rajčatová polévka s kokosem a chilli

Recepty / 30. 7. 2023

V Itálii si ji vychutnáš s parmazánem. V Americe se proslavila díky plechovce s grafikou Andyho Warhola. Babka ti servíruje rajčatovou s rýží nebo těstovinou. My se podělíme o náš originální recept na rajčatovou polévku s kokosem a chilli a 3 tipy, jak ji před podáváním ozdobit.

Letní osvěžení: Rajčatová polévka s kokosem a chilli

Máš rád/a rajčata a pikantní? Tak potom neváhej a vyzkoušej netradiční rajčatovou polévku s kokosem a chilli. Než recept ti prozradíme, proč je tato zelenina označována jako superpotravina a jak si připravíš domácí loupaná rajčata.

RAJČATA – LOKÁLNÍ SUPERPOTRAVINA

Rajčata řadíme mezi nízkokalorické potraviny. Obsahují až 90% vody. Kromě vody mají vysoký obsah antioxidantů, lykopenu, flavonoidů, karotenoidů, vitamínu A, C, E i K a minerálů jako draslík, mangan či zinek. Zlepšují imunitu a metabolismus. Působí jako prevence srdečně-cévních i chronických onemocnění. Podporují regeneraci drobných poranění kostí.

Různé druhy malých a větších rajčat v dřevěné bedničce

Základ receptu rajčatové polévky - drcená rajčata

V některých receptech najdeš čerstvá rajčata, v jiných než náhradu rajčatová pyré. Na rajčatovou polévku podle našeho receptu budeš potřebovat loupané. Pokud spěcháš, můžeš si je koupit hotové. Pokud máš více času, připrav si je doma. Je to velmi jednoduché. Stačí rajčata opařit horkou vodou, po 2-3 minutách oloupat a nadrobno nakrájet. Domácí drcená rajčata jsou výborný základ do polévek nebo omáček.

drcená rajčata ve skleněné míse položené na talíři s celými a krájenými rajčaty

Nevyhazuj, zpracuj. Na domácí drcená rajčata můžeš využít i měkké a popraskané plody nebo přebytky ze zahrady.

Recept na rajčatovou polévku s kokosem a chilli

Na 4 porce rajčatové polévky potřebuješ

1 stroužek česneku

1 menší červenou cibuli

Zázvor

Chilly papričky

Čerstvý koriandr

1 PL olivového oleje

400 ml kokosového mléka

400 g drcených rajčat

Šťávu z citronu

Třtinový cukr

Sůl

JAK PŘIPRAVIT RAJČATOVOU POLÉVKU

Na olivovém olej osmahneme nadrobno nasekaný česnek spolu s cibulkou a zázvorem. Přidáme nasekaný koriandr s čerstvou nebo sušenou chilli papričkou (množství dle chuti). Opékáme přibližně 5 minut – do měkka. Přidáme drcená rajčata a dusíme. Přibližně po 5 až 10 minutách přilijeme kokosové mléko. Vaříme na mírném ohni za občasného míchání asi 30 minut. Odstavenou polévku rozmixujeme dohladka. Takto připravenou rajčatovou polévku s kokosem a chilli ochutíme citrónovou šťávou. Podle chuti přidáme špetku soli nebo třtinový cukr.

rajčatová polévka v bílé misce posypaná nasekanou bazalkou

3 varianty, jak zdravě a chutně ozdobit rajčatovou polévku před servírováním

  • přidej čerstvé klíčky nebo bylinky
  • přidej osmažená semínka
  • nastrouhej tvrdý sýr, například. parmazán

Čerstvě připravená rajčatová polévka představuje skvělý způsob, jak dodat tělu energii a zdraví prospěšné látky bez zbytečných kalorií. Pokud si ji nestíháš uvařit doma, naši kuchaři ti ji připraví spolu s jinými výbornými jídly jako součást zdravého jídelníčku. Během léta si ji můžeš vychutnat i studenou – příjemně osvěží.

Zdroj informácí:

https://zdravopedia.sk/zelenina/paradajky-10-ucinkov-na-zdravie

https://www.healthline.com/nutrition/tomato-soup-benefits#4.-Promotes-healthy-skin-and-vision

Zdroj obrázků: EASYDIET, Canva, freepik

facebook-icon