Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Co jsou zdravé sacharidy? 5 důvodů, proč by neměly chybět ve tvém jídelníčku

Rady pro zdraví / 26. 9. 2023

Sacharidy nejsou strašák, jsou jen příliš často nesprávně vnímány jako jednoduché cukry. Spolu s bílkovinami a tuky patří mezi tři základní makroživiny, které tvé tělo potřebuje ke správnému fungování. Zjisti s námi, co jsou sacharidy, jak je rozdělujeme i proč bys je měl/a zařadit do jídelníčku.

Co jsou zdravé sacharidy? 5 důvodů, proč by neměly chybět ve tvém jídelníčku

Pokud jsi někdy hledal/a informace, jak zhubnout, pravděpodobně ses dozvěděl/a, že je třeba omezit sacharidy. Je to opravdu tak? Ano i ne. Aby bylo hubnutí co nejefektivnější, měl/a bys minimalizovat ve stravě jednoduché cukry. Zdravé sacharidy, které se nacházejí přirozeně v některých druzích potravin, jsou pro tělo zapotřebí a prospěšné.

Co jsou sacharidy?

Sacharidy (cukry) řadíme mezi tři hlavní makronutrienty. Vyvážený denní příjem bílkovin, tuků a sacharidů představuje základ zdravého jídelníčku.

Sacharidy dodávají tvému tělu energii. Měly by tvořit přibližně 45 až 60% denního příjmu energie dospělého člověka. Přirozeně se vyskytují v různých druzích potravin, zejména v ovoci či obilovinách.

Sacharidy se přirozeně vyskytují v různých druzích potravin jako ovoce, zelenina, semínka

Rozdělení sacharidů

Velmi zjednodušeně bychom mohli sacharidy rozdělit na jednoduché a komplexní. Monosacharidy (jednoduché cukry) dokáže tělo poměrně rychle přeměnit na energii. Tento typ sacharidů tě sice nabudí, ale zároveň se po chvíli můžeš cítit opět unavený/á, což způsobí chuť konzumovat další jídlo. Pokud chceš zhubnout, měl/a bys jejich příjem minimalizovat.

Komplexní sacharidy, nazývané také polysacharidy, jsou zdravější. Energie se z nich uvolňuje postupně až po dobu několika hodin. Právě tento typ sacharidů je pro tělo důležitým zdrojem energie a měl by tvořit většinu denního příjmu tohoto makro nutrientu. Věděl/as, že mezi polysacharidy řadíme i vlákninu?

Co jsou rafinované sacharidy?

Rafinované cukry patří mezi monosacharidy a nacházejí se zejména v průmyslově zpracovaných potravinách. Patří mezi ně například. klasický cukr. Tyto jednoduché cukry organizmus zpracuje velmi rychle, proto se po jejich konzumaci prudce zvyšuje hladina cukru v krvi. Představují krátkodobý zdroj energie. Rychle přijdou, rychle odejdou. A rádi vyvolávají potřebu dát si je znovu.

rafinované cukry v bonbonech, sladkých nápojích a sušenkách jsou zdrojem prázdných kalorií

Rafinované sacharidy na rozdíl od zdravých komplexních cukrů neobsahují téměř žádné jiné důležité živiny. Při hubnutí představují pouze zdroj zbytečných kalorií.

5 důvodů, proč bys měl/a zařadit zdravé sacharidy do jídelníčku

Teď když už víš, co jsou sacharidy a které jsou pro tělo prospěšné, podívejme se na to, proč mají sacharidy důležité místo ve vyváženém jídelníčku.

  • Komplexní sacharidy jsou základním stavebním prvkem buněk ve tvém těle, pro některé představují jediný zdroj energie. Nedostatečný příjem sacharidů může způsobovat pocity únavy.
  • Sacharidy představují zdroj energie – pokud je tělu nedodáš, začne energii tvořit z jiných zdrojů výživy. z aminokyselin ve svalech, což může mít za následek až úbytek svalové hmoty. Jako zdroj energie jsou obzvláště důležité při i po cvičení.
  • Sacharidy (např. vláknina) z kvalitních potravin podporují zdravé trávení.
  • Komplexní sacharidy, které se pomalu uvolňují do krevního oběhu, pomáhají udržet optimální glykemický index. Pokud občas potřebuješ rychle dodat energii, zdravější zdroj rychlých cukrů představuje např. ovoce.
  • Konzumace sacharidů vede ke zvýšení hladiny serotoninu (hormonu štěstí) v mozku. Serotonin pozitivně ovlivňuje náladu, zmírňuje úzkost a podporuje pocit duševní harmonie a pohody.
salát s quinou v dřevěné misce

Potraviny, které obsahují zdravé sacharidy

Sacharidy najdeš v množství potravin. Pokud chceš zhubnout a dopřát svému tělu zdravé sacharidy, vyhni se rafinovaným cukrům a zpracovaným potravinám. Sáhni raději po těchto zdrojích sacharidů. Všechny najdeš iv našich krabičkách.

  • Celozrnné pečivo
  • Ovesné vločky
  • Bulgur
  • Jáhl
  • Quinoa
  • Pohanka
  • Batáty
  • Různé druhy rýže
  • Různé druhy luštěnin, například. červená čočka, mungo fazole, cizrna
zdravé komplexné sacharidy v rôznych potravinách

Možná se teď ptáš, jak je to s ovocem. Ovoce obsahuje zejména jednoduché cukry. Představuje vynikající zdroj rychlé energie. Přestože neobsahuje zdravější typy sacharidů, vyváží to vitamíny a minerály. Do zdravého jídelníčku určitě patří. Vždy je mnohem lepší dopřát si přirozené cukry z ovoce, než rafinované v různých nezdravých sladkostech.

Hubnutí a příjem sacharidů

Přemýšlel/a jsi někdy nad tím, kolik zbytečných sacharidů denně přijmeš? Cukry jsou skryty v nápojích, pečivu či narychlo připravených jídlech. Když jich je příliš mnoho, tvé tělo je nestíhá zpracovat. Začne je odkládat do tukových zásob.

Aby bylo hubnutí efektivní, potřebuješ kaloricky a nutričně vyvážený jídelníček – doporučujeme ti naši nízkosacharidovou dietu. Zajistí ti stálý přísun všech potřebných makroživin i zdravých sacharidů.

VYBERTE SI PROGRAM STRAVOVANIA

Low carb

Low carb

Pestrý jídelníček jako mimořádně efektivní a poměrně nenáročná cesta k vytouženému cíli – skvělé postavě a změně životního stylu. Nízko sacharidová dieta LOW CARB spolehlivě pomáhá při redukci tukových zásob a usnadňuje celkový proces hubnutí. Tento program je vhodný jako dlouhodobé stravování i krátkodobá rychlá dieta.

od 440,00 Kč /den
Prerušovaný pôst

Prerušovaný pôst

Přerušovaný půst – kontinuální výsledky. Přesto může vypadat vaše cesta za ideální postavou či váhou. Princip přerušovaného půstu je jednoduchý – čím více si nejdříve odepřete, tím více vám zůstane na později. Pokud například oželíte snídani i svačinu a raději si dopřejete o to větší oběd, odpolední svačinu nebo večeři, je toto stravování stvořeno pro vás.

od 370,00 Kč /den

Zdroj obrázkov: EASYDIET, Canva

facebook-icon