Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Trénink - co jíst před a po cvičení?

21. 11. 2023

Strava a cvičení spolu úzce souvisí. Abys během tréninku mohl/a podat co nejlepší výkon, potřebuješ vědět, co jíst před cvičením. Stejně důležité je však pro tvé tělo i to, jaké jídlo si dopřeješ po něm.

Trénink - co jíst před a po cvičení?

Není jedno, co jíš. Stravou dodáváš tělu potřebné živiny, které mu umožňují správné fungování. Při tréninku to platí dvojnásob. Ze stravy tělo získává totiž nejen energii potřebnou při výkonu, ale také látky, které mu po cvičení umožňují zregenerovat, zotavit se a podpořit tvorbu svalové hmoty. Podívej se s námi na to, jaká strava ti zaručí optimální výkon i následující zúročení každé odmakané minuty.

Cvičení a jídlo

Jako první je důležité si uvědomit, že každé tělo reaguje a funguje jinak. Naše doporučení jsou obecná – většinu z nich však určitě dokážeš aplikovat nebo upravit podle vlastních potřeb.

Základní tipy, jak efektivně podpořit cvičení stravou

  • Dodržuj pitný režim
  • Před tréninkem vždy jez, ale střídmě
  • Do hodiny po tréninku si dopřej kvalitní větší jídlo
  • Jez nutričně vyváženou stravu
  • Energii před, během nebo po cvičení doplň zdravým snackem, ovocem nebo oříšky
sportovně oblečená žena s miskou zeleninového salátu u míče

Před cvičením jez méně, po cvičení jez naopak více

Přestože větší porce přinese tělu více energie a živin než ta menší, jíst před cvičením hlavní jídla není úplně efektivní. Proč? Velká porce vyžaduje více času na trávení. Najíst se před tréninkem až do úplné sytosti může mít přesně opačný účinek, než potřebuješ. Namísto přílivu energie ti může velmi snadno přivodit nevolnost a křeče. Větší porci kvalitního jídla si dopřej po tréninku. Tehdy je tvé tělo v kalorickém deficitu, potřebuje doplnit živiny.

Správná kombinace makro nutrientů

Bílkoviny, tuky, sacharidy. Pro správné fungování metabolismu jsou důležité všechny. Tělo potřebuje široké spektrum makro i mikro živin, doporučujeme ti proto volit komplexní jídla z různých surovin. Najdeš je v našich programech FITBODY. Vaření nech na nás, soustřeď se raději na cvičení a odpočinek.

krůtí maso s brokolicí a rýží tip co jíst po cvičení EASYDIET FITBODY

Jaké jídlo před cvičením?

Cvičit hladový/á se nevyplácí. Nedostatek energie zvyšuje riziko poranění. Jídlo si naplánuj podle času, kdy cvičíš. Pokud cvičíš hned ráno, dej si před tréninkem lehkou snídani. Pokud ti to čas dovolí, dopřej si 2 až 3 hodiny před cvičením hlavní jídlo obsahující vyvážený poměr makro živin.

Před tréninkem potřebuje tvé tělo zejména dobrý zdroj energie. Tu mu dodají komplexní sacharidy, které najdeš například v banánech, ovesných vločkách, rýži či celozrnném pečivu. Dopřát si můžeš také zdravé tuky a bílkoviny. Mezi lehce stravitelné potraviny vhodné před cvičením patří ořechová másla, avokádo či kuřecí maso.

ovesná kaše s banánem a ořechy je výborná k snídani před cvičením

Banány dodají do těla kromě sacharidů také množství draslíku, který je při budování síly či svalů velmi užitečný. Ovesná kaše s banány ti dodá energii pro ranní cvičení.

Co jíst po cvičení?

Vyčerpané tělo potřebuje široké spektrum makro i mikroživin. Aminokyseliny obsažené v bílkovinách podporují regeneraci svalů a jejich následné budování. Zdravé tuky doplní do těla množství minerálů a vitamínů, jsou také nápomocné i při budování svalů. Sacharidy zase doplňují minuté zásoby glykogenu. Umožňují tělu fungovat i po náročném tréninku.

tip čo jesť po cvičení - hydinové mäso so zeleninou a vajíčkom

Po cvičení si tedy klidně dej větší porci jídla, které obsahuje dostatek bílkovin, tuky i sacharidy. Doporučujeme ti drůbeží maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, obiloviny, batáty nebo celozrnný sendvič. Zdravé tuky obsahují různé druhy ořechů i avokádo. Bílkoviny můžeš tělu doplnit i proteinovým nápojem.

Strava, pohyb, regenerace

Jak dosáhnout co nejlepších výsledků při cvičení? Dopřej si před a po cvičení kvalitní stravu a nezapomeň ani na odpočinek.

Přestože jsme právě jmenovali hned několik zásad stravování při cvičení, které je podle nás důležité dodržovat, víme, že každý z nás je jiný. Inspiruj se našimi tipy a vytvoř si jídelníček, který ti bude nejvíc vyhovovat. Nejsnáze si tak vytvoříš funkční rutinu, se kterou bude každé cvičení ještě jednodušší.

Nebo to nech na nás – krabičková dieta FITBODY STARTER je speciálně sestavena tak, aby tě podpořila při zdravém hubnutí a formování postavy. Pokud máš rád/a silové tréninky a chceš nabrat svalovou hmotu, vyvážený denní příjem ti zaručí FITBODY BUILDER.

VYBERTE SI PROGRAM

Fitness STARTER

Fitness STARTER

Chcete zhubnout a zároveň formovat postavu pravidelným cvičením? Pokud se zaměřujete zejména na vytrvalostní tréninky, tento program je určen právě pro vás. Již po měsíci stravování a tréninku uvidíte pozitivní výsledky. Ubude vám tuk, přibudou svaly. Soustřeďte se na cvičení, přípravu vyvážené fitness stravy nechte na nás.

od 440,00 Kč /den
Fitness BUILDER

Fitness BUILDER

Jakkoli poctivě odcvičený trénink je zbytečný, pokud před ním a po něm tělo nedostane všechny potřebné živiny ve správné kvalitě i kvantitě. Regenerace, doplnění energie a samozřejmě i růst svalů, s tím vším vám pomůže fitness strava FITBODY BUILDER – nekompromisní program pro ty, kteří chtějí dosahovat špičkových výsledků.

od 500,00 Kč /den

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/eat-after-workout#TOC_TITLE_HDR_3

https://www.shape.com/healthy-eating/diet-tips/best-foods-eat-and-after-your-workout

https://www.everydayhealth.com/fitness/what-eat-before-after-your-workout/

https://gymbeam.sk/blog/co-jest-pred-treningom-a-po-treningu/

facebook-icon