Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Zdravý a EASY: Recept na pečený květák

Recepty / 23. 2. 2024

Květák patří mezi druhy zeleniny, které by na vašem talíři neměly chybět. Dnes vám ukážeme způsob, jak si jej připravíte jednoduše a chutně. Křupavý pečený květák je výborný k obědu i večeři.

Zdravý a EASY: Recept na pečený květák

5 dôvodov, prečo konzumovať jedlo z karfiolu

  • Květák je bohatým zdrojem vitamínů. Obsahuje vitamín C, K, E i vitamíny skupiny B. Z minerálních látek jsou v květáku nejvíce zastoupeny draslík, selen, železo či mangan.
  • Díky obsahu vlákniny má květák příznivý vliv na trávení – předchází zácpě a podporuje zdravou střevní mikroflóru.
  • Květák je také zdrojem antioxidantů a fytonutrientů, které mají příznivý vliv na imunitu.
  • Tato zelenina má na 100 gramů v průměru pouhých 23 kalorií a minimum tuků i sacharidů. Je proto velmi oblíbená při redukčních dietách.
  • V kuchyni je velmi variabilní a jednoduchá pro přípravu.
různé odrůdy květáku

Věděli jste, že existuje několik druhů květáku? Kromě tradičního bílého květáku patří mezi oblíbené odrůdy také oranžový nebo fialový.

Jak poznat čerstvý květák

Abyste si mohli připravit chutné a zdravé jídlo z květáku, potřebujete si pořídit čerstvou hlávku této unikátní zeleniny. Čerstvý květák má bledou až sněhobílou barvu, svěží zelené listy a jemnou vůni. Pokud je to možné, vybírejte květák bez skvrn – nažloutlé nebo hnědavé skvrny spolu se zvadlými listy patří mezi první znaky staršího květáku. Květák skladujte v chladničce.

EASY TIP: Pokud máte více květáku, než stihnete sníst, rozdělte ho na menší kousky, vložte do vařící slané vody a 2 až 3 minuty vařte. Růžičky nechte vychladnout a uskladněte v mrazničce. Později je můžete použít k přípravě rychlých a zdravých receptů s květákem.

Zdravé recepty s květákem

Květák můžete připravit různými způsoby. Některé jsou zdravé, jiné méně. Můžete ho jíst syrový, vařený, pečený. Často se používá také jako alternativa sacharidových příloh – rýže nebo brambor. Rozličná jídla z květáku pro vás připravujeme jako součást EASYDIET stravovacích programů. Dnes vám ukážeme, jak rychle a jednoduše připravit pečený květák – kromě hlávku této unikátní zeleniny budete potřebovat jen 5 jiných surovin.

Na pečený květák potřebujete:

  • 1 květák
  • Olivový olej
  • Med
  • Koření Garam Masala
  • Červená paprika
  • Sůl
Příprava jídla z květáku - krájení květáku v EASYDIET kuchyni

Příprava tohoto receptu z květáku

Květák nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 2 centimetry. Na plech s pečícím papírem položte plátky květáku a jemně je posolte.

V misce smíchejte olivový olej s medem a kořením. Množství upravte podle velikosti květáku. S připravenou omáčkou potřete předem osolený květák. Pečte v troubě na 180 stupňů 20 až 30 minut.

jídlo z květáku vhodné jako oběd nebo večeře - pečený květák podle EASYDIET receptu

Pečený květák můžete podávat s humnusem nebo zeleninovým pyré. Doporučujeme červenočervené, luštěninové nebo mrkvové pyré.

Dobrou chuť.

Vyberte si program stravování

Klasik

Klasik

Překonejte sami sebe a buďte spokojenější ve vlastním těle. První krok na vaší cestě za zdravým životním stylem je nízkokalorická a nutričně hodnotná strava. Dokážeme vám, že hubnutí a lahodná kombinace jídel mohou jít ruku v ruce. Vašim úspěchem bude vaše přeměna.

od 400,00 Kč /den
Vegetarián

Vegetarián

Možná jste vegetariánem z přesvědčení, možná chcete zkusit rostlinnou stravu a její příznivé účinky na váš organizmus. Chcete-li zhubnout s pestrou a vyváženou rostlinnou stravou a mít jistotu, že vaše tělo získává během dne dostatek živin, program DIETA VEGETARIAN je ta správná volba.

od 410,00 Kč /den
Detox Ideál 7 dní

Detox Ideál 7 dní

7 denní detoxikační program vás nastartuje po jakémkoli zatěžkávacím období. Je ideální po svátečních přejídáních i sezóně letních grilovaček či jako jarní a podzimní detoxikace organismu. DETOX IDEÁL vám pomůže během 7 dní odlehčit trávení a nastartuje váš metabolismus.

od 480,00 Kč /den
facebook-icon