Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

SPALOVAČE TUKŮ - MÝTUS NEBO EFEKTIVNÍ PODPORA HUBNUTÍ?

Cvičení / 24. 3. 2021

Spalovače tuků jsou často prezentovány jako rychlé, jednoduché a pohodlné řešení, které zbaví tělo přebytečných tuků. Nemusíš nic dělat – stačí si každý den vzít pilulku a po pár týdnech (a desítkách „spálených“ eur) se dostaví požadovaný účinek. Je to opravdu tak? Pojďme se spolu podívat na to, jestli spalovače tuků fungují i jak efektivně zhubnout.

SPALOVAČE TUKŮ - MÝTUS NEBO EFEKTIVNÍ PODPORA HUBNUTÍ?

CO JSOU SPALOVAČE TUKŮ?

Spalovače tuků jsou doplňky stravy, které slibují rychlý úbytek tělesného tuku. Nejčastěji je naleznete v nabídce ve formě pilulek. Speciální kategorie spalovačů tuků jsou produkty, které slibují úbytek váhy z konkrétního místa na těle, popřípadě během spánku. Ovšem pokud by opravdu tak efektivně fungovaly, jak slibují, na světě by už dávno nebyli obézní lidé. Souhlasíte?

Spalovače tuků v těle vyvolávají celé spektrum různých reakcí. Z krátkodobého hlediska jsou jejich efekty naprosto minimální, z dlouhodobého hlediska může být jejich užívání nebezpečné. Platí to pro většinu jejich „speciálních“ funkcí, jakými jsou zejména spalování kalorií, zvyšování tělesné teploty nebo potlačování hladu. Právě podle těchto funkcí můžeme spalovače tuků rozdělit do skupin.

SPALOVAČE TUKŮ, KTERÉ PŘÍMO PODPORUJÍ SPALOVÁNÍ KALORIÍ

Na podporu spalování kalorií se využívají látky jako kofein či L-karnitin. Kofein stimuluje funkci nervové soustavy a dokáže tě nabudit. Podle některých studií dokonce dokáže zvýšit míru metabolismu. K samotnému spalování tuků však téměř nijak nepřispívá – 300 mg kofeinu denně ti pomůže spálit jen kolem 30 kalorií. Výraznější efekt se dostaví až při dlouhodobém užívání. Je však prokázáno, že dlouhodobé užívání kofeinu ve velkých dávkách zvyšuje krevní tlak. Zároveň může mít i jiné negativní účinky na organizmus.

Muž v tmavě šedém tílku otočený bokem drží v ruce spalovače tuků v bílé dóze

L-karnitin je aminokyselina, kterou běžně přijímáme ve stravě. Jaká je její funkce? Pomáhá při přenosu tuku do buněk, kde dochází ke spalování. Zvýšení příjmu L-karnitinu však ještě neznamená, že jej tělo dokáže i více využít. Jeho přítomnost ve spalovačích je tak více méně zbytečná. Princip je stejný jako například u vitamínů. To, že se prodávkuješ vitamínem C ještě nezpůsobí, že ho tělo dokáže během dne vstřebat více a tvá imunita tak bude nepřekonatelná. Lidské tělo má zkrátka určité limity. Právě proto u některých vitamínů či minerálů najdeš doporučenou, ale i maximální denní dávku. Co se tedy týká L-karnitinu, většina lidí ho má dostatek i bez doplňků výživy a větší množství nedokáže využít.

SPALOVAČE TUKŮ, KTERÉ ZVYŠUJÍ TĚLESNOU TEPLOTU

Zvyšování tělesné teploty dosahují spalovače tuků díky přidanému kapsaicinu. Ten lze nalézt například v chilli papričkách. Přestože je skutečně pravda, že pomáhá zvyšovat tělesnou teplotu, k reálnému spalování tuků by si jej musel/a přijmout v mnohem větším množství, než jaké běžně obsahuje jedna dávka spalovače tuků. To však určitě nedoporučujeme – vysoké dávky této látky mohou způsobovat nevolnost a problémy s trávením... Představ si, že sníš najednou jednu nebo více opravdu štiplavých chilli papriček. Jak by ses asi cítil/a?

nasekané červené chilli papričky v hnědé misce jsou přirozené spalovače tuků

Při dlouhodobém užívání kapsaicinu si tělo proti němu buduje imunitu, takže jeho zvýšené užívání ztrácí jakýkoli význam.

Jednoznačně lepším řešením je celková úprava stravy, do které můžeš zařadit kromě chilli papriček i další přírodní spalovače tuků, jakými jsou například skořice, kurkuma, zázvor či česnek. Kromě účinnějšího termogenního efektu získáš navíc i řadu antioxidantů a vitamínů, takže kromě hubnutí podpoříš i celkové zdraví tvého těla. Postupně získáš přehled, kolik zdravých potravin a v nich uložených látek pravidelně přijímáš. U tabletkových spalovačů tuků zjistíš skutečný obsah účinné látky jen málokdy.

SPALOVAČE TUKŮ, KTERÉ POTLAČUJÍ POCIT HLADU

Třetí oblíbená a také poněkud diskutabilní funkce výživových doplňků pro spalování tuků je snižování chuti k jídlu. Obecně často zapomínáme na skutečnost, že naše stravování neovlivňuje jen skutečný hlad a potřeba přijmout živiny, ale také psychika. Čím více se snažíme oklamat hlavu i žaludek, že nejsme hladoví, tím slabší je naše schopnost kontrolovat se. Ne zřídka pak doběhneme zameškané zbytečnými kaloriemi v podobě tyčinek či sladkých nápojů nebo v rámci oběda přijmeme více kalorií, než kdybychom se normálně nasnídali a nehladovali celé dopoledne.

žena s vlnitými blond vlasy stojí před otevřenou lednicí as rukou na hlavě přemýšlí, jak zdravé jídlo si vybrat

Zřejmě si tento pocit už několikrát zažil/a i ty. Stačí si vzpomenout na všechny ty dny, kdy si místo poctivé snídaně či svačiny zvolil/a jen kávu, v horším případě energetický nápoj. Jak ses cítil/a těsně před obědem? Zřejmě si nedokázal/a myslet na nic jiného, než na jídlo. Žádná práce či povinnosti – před očima jsi měl/a jen to, co si dáš na oběd. Takže když už konečně přišel jeho čas, jakýmsi nedopatřením se do tebe vešla ne jedna, ale hned dvě běžné porce. Podobně to funguje i se spalovači tuků a jejich funkcí pro umělé potlačení hladu. Výsledek? Neefektivní.

JSOU SPALOVAČE TUKŮ VHODNÝ ZPŮSOB HUBNUTÍ?

Spalovače tuků mohou být nápomocné při spalování kalorií. Je tu ale pár, ale… Je třeba je brát dlouhodobě, investovat nemalé prostředky na jejich nákup a hlavně cvičit, cvičit, cvičit.

ženská postava vymodelovaná z prášku vysypaného ze zkumavky a krejčovský metr

Pro běžné lidi nemají spalovače tuků absolutně žádný smysl. Právě naopak, při neopatrném užívání s sebou přinášejí různá rizika – mohou například způsobit problémy se spánkem či trávením. Tvůj čas, finance i energii můžeš investovat lépe. Doporučujeme Ti zaměřit se raději na zdravý jídelníček, čerstvé potraviny, kvalitní spánek či správný tréninkový plán – to vše ti ke spalování tuků a efektivní redukci hmotnosti z dlouhodobého hlediska dopomůže rozhodně víc.

Plátky masa se zeleninou v krabičkách EASYDIET - krabičková dieta

Zdravá strava představuje důležitý základ pro dlouhodobě úspěšné hubnutí bez jojo efektu. Jenže někdy se stává, že potřebujeme zhubnout o něco rychleji. Přesně pro takové situace máme řešení – speciální dvoutýdenní program na „nouzové“ hubnutí. TURBODIETA obsahuje vyvážené množství bílkovin, tuků a uhlohydrátů, takže se nemusíš bát, že by tvému tělu chyběly potřebné živiny. Navíc je obohacena o selen, který posiluje imunitní systém, a vitamíny nabité pilulky. Objednej si ještě dnes rychlou dietu sestavenou odborníky na výživu.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18809264/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19049813/

https://www.healthline.com/health/do-fat-burners-work#effective-ingredients

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-789X.2011.00908.x

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366839/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818444/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3022968/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426284/

facebook-icon