Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

Krémová brokolicová polévka

Recepty / 27. 6. 2023

Brokolice je často zařazována mezi 10 nejzdravějších potravin světa. Tato chutná a všestranná zelenina podobná květáku je vyhledávána pro vysoký obsah živin, nízkou kalorickou hodnotu a pozitivní účinky na lidský organismus. Můžeš ji konzumovat syrovou, vařit i péct. My ti dnes přinášíme originální EASYDIET recept na brokolicovou polévku.

Krémová brokolicová polévka

5 DŮVODŮ, PRO KTERÉ JE DOBRÉ ZAŘADIT BROKOLICI DO JÍDELNÍČKU

  • Nízký glykemický index pomáhá udržovat optimální hladinu cukru v krvi
  • Brokolice představuje vynikající zdroj minerálů a vitamínů
  • Vyšší obsah antioxidantů pomáhá detoxikovat organismus
  • Obsažená vláknina na sebe váže cholesterol a vyvolává pocit sytosti
  • Brokolice je nízkokalorická – má přibližně 43 kalorií na 100 gramů v syrovém stavu
Nejznámější druhy brokolice jsou zelená, fialová a žlutá

Žlutá, fialová, čínská, Fiesta či Amadeus. U nás je známá zejména italská zelená brokolice, na světě však existuje více než 20 druhů této výjimečné zeleniny. Vychutnej si ji pravidelně jako součást zdravého jídelníčku.

KRÉMOVÁ BROKOLICOVÁ POLÉVKA – BOHATÝ ZDROJ VITAMÍNŮ A MINERÁLŮ

Potřebuješ podpořit imunitu? Pochutnej si na vařené brokolici. Pokud sníš 80 gramů brokolice, získáš až 84% doporučené denní dávky vitamínu C. Kromě vitamínu C obsahuje také vitamíny A, B9 a K, z minerálních látek draslík, selen či fosfor. Brokolice má vysoký obsah antioxidantů, které příznivě působí na lidský organismus. Antioxidanty chrání tvé tělo před vznikem některých onemocnění a mohou zpomalit stárnutí buněk.

Brokolicová polévka s bazalkou v talíři a v krabičce od EASYDIET

Pokud cítíš obrovský hlad, uvař si polévku z brokolice. Díky vyššímu obsahu vlákniny tě zasytí na delší dobu. Můžeš si k ní dát i zdravější celozrnný chlebíček.

RECEPT NA BROKOLICOVOU POLÉVKU

NA 4 PORCE BROKOLICOVÉ POLÉVKY POTŘEBUJEŠ

1 čerstvou brokolici (400 až 500g)
 
1 až 1,5 l zeleninového vývaru
 
2 slepičí vajíčka
 
100 ml smetany na vaření
 
2 stroužky česneku (nebo podle chuti)
 
Muškátový ořech
 
Černý pepř
 
Sůl
 
Šťávu z citronu
 
1 PL slunečnicového oleje

JAK PŘIPRAVIT BROKOLICOVOU POLÉVKU

Opláchnutou brokolici nakrájíme na menší kousky. Na slunečnicovém oleji osmahneme nadrobno nasekaný česnek spolu s brokolicí, muškátovým ořechem a pepřem. Přidáme sůl a zalijeme vývarem. Na začátek použijeme 1l vývaru. Vaříme na mírném ohni za občasného míchání, dokud brokolice není měkká (cca 20 minut). Přimícháme smetanu na vaření a směs rozmixujeme na hladký krém. Polévka by měla být hustší – podle potřeby přilijeme zbylý vývar, abychom dosáhli optimální hustoty. V misce si rozšleháme vajíčko, které přidáme do rozmixované polévky. Polévku na mírném ohni ještě chvíli povaříme. Po odstavení ochutíme šťávou z citronu a podle chuti přidáme sůl či pepř.

Čerstvý medvědí česnek uložený vedle brokolicové polévky v bílém talíři

Náš tip: Během jarní sezóny můžeš do brokolicové polévky přidat medvědí česnek.

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S ČERSTVÝMI KLÍČKY

Polévka z brokolice připravená podle našeho receptu je nejen lahodná, ale také nutričně a kaloricky vyvážená. Před podáváním můžeš brokolicovou polévku na talíři ochutit semínky, bylinkami nebo čerstvými klíčky. Klíčky představují výborný zdroj vitamínů a minerálů. Nejznámější jsou u nás klíčky mungo fazolky nebo naklíčená řeřicha. Skvělé jsou také klíčky ředkvičky, hrášku či jetele. Věděl/as, že jsi doma můžeš nechat vyklíčit i semínka brokolice? Brokolicové klíčky mají jemnou křupavou chuť. Přidej je do salátů, pomazánek nebo polévek – tvé tělo z nich získá vápník, vlákninu i vitamíny A a C.

Různé druhy čerstvých klíčků uložené na talířích a v misce

Máš chuť na krémovou brokolicovou polévku, ale nestíháš vařit? Ochutnat ji můžeš v některém z našich redukčních programů, ve kterých ji naši kuchaři pravidelně připravují jako součást vyváženého jídelníčku. Krabičková strava EASYDIET připravovaná z nejkvalitnějších čerstvých surovin je vhodná pro každého, kdo se chce zdravě stravovat. Objednej si i ty chutné nutričně optimalizované jídlo až na 7 dní v týdnu.

Zdroj informací:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/broccoli-recipes

https://www.healthline.com/nutrition/broccoli-sprouts#benefits

Zdroj obrázků: EASYDIET, freepik, pexels

facebook-icon