Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614
Brokolice je často zařazována mezi 10 nejzdravějších potravin světa. Tato chutná a všestranná zelenina podobná květáku je vyhledávána pro vysoký obsah živin, nízkou kalorickou hodnotu a pozitivní účinky na lidský organismus. Můžeš ji konzumovat syrovou, vařit i péct. My ti dnes přinášíme originální EASYDIET recept na brokolicovou polévku.
Žlutá, fialová, čínská, Fiesta či Amadeus. U nás je známá zejména italská zelená brokolice, na světě však existuje více než 20 druhů této výjimečné zeleniny. Vychutnej si ji pravidelně jako součást zdravého jídelníčku.
Potřebuješ podpořit imunitu? Pochutnej si na vařené brokolici. Pokud sníš 80 gramů brokolice, získáš až 84% doporučené denní dávky vitamínu C. Kromě vitamínu C obsahuje také vitamíny A, B9 a K, z minerálních látek draslík, selen či fosfor. Brokolice má vysoký obsah antioxidantů, které příznivě působí na lidský organismus. Antioxidanty chrání tvé tělo před vznikem některých onemocnění a mohou zpomalit stárnutí buněk.
Pokud cítíš obrovský hlad, uvař si polévku z brokolice. Díky vyššímu obsahu vlákniny tě zasytí na delší dobu. Můžeš si k ní dát i zdravější celozrnný chlebíček.
Opláchnutou brokolici nakrájíme na menší kousky. Na slunečnicovém oleji osmahneme nadrobno nasekaný česnek spolu s brokolicí, muškátovým ořechem a pepřem. Přidáme sůl a zalijeme vývarem. Na začátek použijeme 1l vývaru. Vaříme na mírném ohni za občasného míchání, dokud brokolice není měkká (cca 20 minut). Přimícháme smetanu na vaření a směs rozmixujeme na hladký krém. Polévka by měla být hustší – podle potřeby přilijeme zbylý vývar, abychom dosáhli optimální hustoty. V misce si rozšleháme vajíčko, které přidáme do rozmixované polévky. Polévku na mírném ohni ještě chvíli povaříme. Po odstavení ochutíme šťávou z citronu a podle chuti přidáme sůl či pepř.
Náš tip: Během jarní sezóny můžeš do brokolicové polévky přidat medvědí česnek.
Polévka z brokolice připravená podle našeho receptu je nejen lahodná, ale také nutričně a kaloricky vyvážená. Před podáváním můžeš brokolicovou polévku na talíři ochutit semínky, bylinkami nebo čerstvými klíčky. Klíčky představují výborný zdroj vitamínů a minerálů. Nejznámější jsou u nás klíčky mungo fazolky nebo naklíčená řeřicha. Skvělé jsou také klíčky ředkvičky, hrášku či jetele. Věděl/as, že jsi doma můžeš nechat vyklíčit i semínka brokolice? Brokolicové klíčky mají jemnou křupavou chuť. Přidej je do salátů, pomazánek nebo polévek – tvé tělo z nich získá vápník, vlákninu i vitamíny A a C.
Máš chuť na krémovou brokolicovou polévku, ale nestíháš vařit? Ochutnat ji můžeš v některém z našich redukčních programů, ve kterých ji naši kuchaři pravidelně připravují jako součást vyváženého jídelníčku. Krabičková strava EASYDIET připravovaná z nejkvalitnějších čerstvých surovin je vhodná pro každého, kdo se chce zdravě stravovat. Objednej si i ty chutné nutričně optimalizované jídlo až na 7 dní v týdnu.
Zdroj informací:
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/broccoli-recipes
https://www.healthline.com/nutrition/broccoli-sprouts#benefits
Zdroj obrázků: EASYDIET, freepik, pexels