Dotazy, změny jídelníčku nebo objednávky krabičkové diety můžete provést na telefonním čísle (po-pá 8:00 - 16:00) 703 615 614

Košík je prázdný

EASY recept na zeleninové karbanátky

Recepty / 26. 3. 2024

Jídla ze zeleniny jsou důležitou součástí vyváženého jídelníčku. Přestože většina lidí zeleninu konzumuje zejména v polévkách nebo jako přílohu či v podobě salátů, zeleninová jídla může být mnohem pestřejší. Nevěříte? Vyzkoušejte náš rychlý EASY recept na zeleninové karbanátky se sýrem feta.

EASY recept na zeleninové karbanátky

Rychlé a chutné zeleninové jídlo

Víte, kolik ovoce a zeleniny by měl denně sníst dospělý člověk? Je to až 400 gramů. Ovoce doporučujeme konzumovat zejména dopoledne – sacharidy obsažené v ovoci vám dodají energii. Zelenina by měla být součástí každého hlavního jídla. Je bohatým zdrojem nejrůznějších zdraví prospěšných látek – vitamínů, minerálů, antioxidantů či vlákniny.

Mezi výhody zeleniny patří i její nízká kalorická hodnota. Právě díky obsahu kalorií je součástí mnoha dietních jídelníčků. Na to, abyste zhubli, ovšem nemusíte jíst pouze saláty. Jídlo ze zeleniny má mnoho podob. Jedním z nich jsou i zeleninové karbanátky.

zeleninové jídlo jako součást zdravého jídelníčku, salát s quinoou na talíři - EASYDIET krabičková dieta

Recept na zeleninové karbanátky

Příprava zeleninových karbanátek je rychlá a jednoduchá. Stačí vám jen několik surovin, ze kterých za pár minut připravíte toto chutné zeleninové jídlo.

  • 1 brambor
  • 1 cuketa
  • 2 mrkve
  • 1 barevná paprika
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • Čerstvé bylinky
  • Ořechová mouka
  • Sůl, pepř
  • Sýr feta

*Zeleninu v receptu můžete obměnit podle sezónnosti nebo chuti. My máme rádi i verzi s červenou řepou nebo petrželkou.

**Z těchto surovin vám vyjde přibližně 10 kousků zeleninových karbanátků.

příprava zeleninových karbanátek podle EASYDIET receptu - nastrouhaná zelenina s ořechovou moukou

Zeleninové karbanátky – příprava

Zeleninu očistěte a nastrouhejte. Nastrouhanou zeleninu smíchejte v misce s nadrobno nasekanou šalotkou, česnekem a bylinkami. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte ořechovou mouku – tolik, aby směs byla vláčná, ale zároveň se nerozpadávala.

Na plech položte pečící papír. Vytvarujte karbanátky. Na vrch přidejte kousky Feta sýra. Vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova - přibližně na 180 stupňů asi 20 minut.

zeleninové karbanátky s humnusem podle receptu EASYDIET - krabičková dieta

S čím podávat zeleninové karbanátky

K zeleninovým karbanátkům můžete zvolit různé přílohy. Výborně chutnají s humnusem, zeleninovým pyré nebo čerstvě připraveným salátem. s luštěninami, quinoou nebo kuskusem. Na Velikonoce si je můžete dát i s bramborovým salátem :). Pokud máte rádi hamburger, vyzkoušejte místo klasické masové karbanátky tento zeleninový.

Dobrou chuť.

facebook-icon